SOALAN:

Hai admin… saya masih seorang nubis dalam teknik casting. Baru-baru ini saya ada try casting sebarau. Memang ada nampak kelibat sebarau boiling tapi bila saya baling gewang, sebarau tu langsung tak layan gewang saya tu. Kenapa eh admin?

 

JAWAPAN:

IKLAN

Ada beberapa kemungkin yang mungkin menyebabkan sebarau tidak mengendahkan gewang yang anda lontarkan tersebut. Pertama, mungkin gewang yang anda gunakan tidak menepati ciri-ciri mangsa semula jadi yang menyebabkan sebarau tidak mengendahkannya.

 

Atau mungkin sebarau tersebut berstatus juvenil (sebarau kecil), sedangkan gewang yang anda gunakan bersaiz besar. Tentu saja sebarau tersebut tidak ghairah untuk mengejar mangsa yang tidak sepadan dengan saiz dietnya.

IKLAN

 

Untuk cubaan akan datang, sebaiknya anda cari gewang yang lebih kecil atau hampir menyamai saiz mangsa yang diburu oleh sebarau-sebarau tersebut. Lazimnya gewang yang lebih kecil dan mirip dengan saiz dan bentuk mangsa akan lebih berpeluang disambar pemangsa.

IKLAN

 

Seperkara lain, aksi renangan gewang yang anda gunakan juga mempengaruhi pemangsa atau sebarau untuk menyambarnya. Dalam menggayakan aksi renangan gewang ini anda perlulah menguasai dengan melakukan latihan yang kerap.

 

Sebagai nota tambahan, sekiranya gewang yang digunakan tidak dilayan oleh pemangsa, mungkin anda perlu menukarnya kepada sesudu atau spoon. Oleh yang demikian sesudu pelbagai saiz dan bentuk harus ada di dalam kotak pancing anda sekiranya pergi casting.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI