SOALAN:

Saya nubis dalam pancingan air masin atau muara. Saya berminat untuk memancing ikan sembilang, jadi boleh tak admin ceritakan sedikit tips umpan untuk memancing ikan sembilang?

 

JAWAPAN:

Ikan sembilang adalah antara spesies ikan yang dietnya beraneka jenis. Tidak kira umpan hidup, mati dan umpan bercengkerang turut tergolong dalam diet sembilang.

Malah umpan busuk seperti sotong mati, udang mati yang merah kulitnya juga boleh dibuat umpan jika ada pemancing sanggup menahan baunya.

IKLAN

 

Memancing sembilang di dasar berselut amat sesuai berumpan perumpun yang merah badannya. Perumpun amat digemari sembilang kerana ia adalah haiwan yang turut mendiami dasar berselut.

 

Jadi, sembilang yang meronda di dasar turut memburu perumpun sebagai makanan. Masalah utama jika menggunakan perumpun ialah anak ikan turut sama menggerutu umpan itu sebelum dijumpai sembilang.

IKLAN

Dalam erti kata lain, anda perlu bersabar untuk menerima strike sembilang.

 

Umpan seperti udang hidup, sotong dan isi ikan akan mengalami masalah yang sama, habis sebelum semilang menjumpai umpan berkenaan.

Masalah umpan dikacau anak ikan lain boleh diatasi dengan menggunakan umpan lintah sungai. Haiwan ini diketahui hanya sembilang saja yang menelannya.

IKLAN

Sekiranya kawasan berkenaan tiada gangguan anak ikan, perumpun urat atau sarang adalah yang terbaik.

baca juga Kenali Ikan Sembilang Karang

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI