Ikan puyu atau betuk adalah sejenis ikan yang dikategorikan sebagai ikan labirin (labyrinth) ia mempunyai alat tumbuhan yang membenarkannya bernyawa di kawasan air yang mempunyai sedikit oksigen. Disebabkan ini, ikan puyu dapat berada di luar air dengan lama tanpa air.

 

Ikan puyu dapat bergerak dari satu kolam ke satu kolam yang lain dengan bergerak di atas tanah pada waktu malam atau selepas hujan. Ikan puyu juga dapat hidup dengan menyorok di dalam tanah yang mempunyai kelembapan semasa kemarau di kawasan tanah kering dan akan keluar semula apabila tanah ditenggelami air.

 

Ikan puyu boleh didapati di kawasan sawah padi, terusan,parit, tasik,kolam dan kawasan paya. Ikan puyu dapat membesar ke 25 cm @ 10 inci dan ikan betina lebih gemuk dan montok dari jantan.

IKLAN

 

CARA MEMANCINGNYA

 

IKLAN

Ikan puyu dapat dipancing dengan menggunakan umpan cacing, belalang, ulat pisang dan belalang patung. Semasa saya kecil dahulu saya pernah juga memancing ikan puyu dengan menggunakan telur kerengga dan ada pernah saya dapat dengan menggunakan hati ayam. Untuk memancing ikan puyu kita menggunakan mata kail yang kecil dari saiz 11 atau kurang.

 

Tali untuk ikan puyu tak perlulah berat sangat mencukupi dengan tali berat 6 lb dan joran ‘ultra light’ kekuatan 4 lb ke 10 lb adalah sesuai sekali. Selain itu, joran jenis teleskopik juga paling sesuai. Untuk memancing ikan puyu saya syorkan pelampung dari jenis “round plastic float” atau “pencil float” dari jenis panjang atau membujur.

IKLAN

 

Ikan puyu selalunya makan pada dasar mahu pun pada pertengahan air, dari itu sekiranya memancing di dasar maka di syorkan penggunaan ‘splitshot’ beberapa biji untuk memberi berat untuk menenggelamkan umpan.

 

Korang Tanya Umpan Jawab – Nak Tau Cara Pancing Ikan Puyu??

Jom like & See First www.facebook.com/umpanmania101

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI