edf

 

SOALAN:

 

Saya baru sedar beberapa tahun kebelakangan ini ramai pemancing up gambar sebarau ketika hujung tahun pada musim hujan atau tengkujuh. Soalan saya ialah, adakah musim tengkujuh ini ialah musim sebarau?

 

JAWAPAN:

IKLAN

 

Bagi beberapa spesies ikan sungai pegunungan seperti sebarau, waktu musim tengkujuh ialah waktu spesies ini mengawan dan akan naik ke kawasan hulu sungai untuk melepaskan telurnya. Apabila selesai fasa ini, ikan ini akan lebih aktif mungkin kerana kelaparan dan perlu mencari makanan bagi menggantikan tenaga yang banyak dihabiskan untuk membawa telurnya.

 

IKLAN

Sewaktu musim tengkujuh, kebanyakan kawasan rendah akan mulai tenggelam dan serangga yang melata di permukaan tanah, berhabitat di kawasan rumput akan panik dan banyak yang jatuh dan dihanyutkan ke dalam air.

 

Ketika inilah sebarau akan berpesta makanan. Banyak aktiviti kawanan sebarau meligan mangsa yang dinamakan frenzy atau boiling akan kelihatan. Aktiviti boiling inilah yang dicari oleh para pemancing untuk mengesan sekaligus memancing sebarau.

IKLAN

 

Ketika boiling inilah apa saja gewang yang jatuh di dalam kawasan boiling akan dibaham oleh sebarau. Sedangkan, pada waktu lain selain tengkujuh, aktiviti ini amat sukar ditemui. Jadi inilah faktor mengapa musim tengkujuh, ramai kaki casting akan berkunjung ke tasik-tasik di negara kita.

 

Selain dari Tasik Kenyir, Tasik Temenggor turut sama menjadi tumpuan para caster apabila hujan turun dengan amat lebat untuk tempoh beberapa haris sehingga menaikkan para air di tasik.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI