Oleh: M. Nasir Ghazali

Komplot Silaturahim Team Pacak Strike (TPS) merupakan acara yang dinanti-nanti oleh para ahli saban tahun.

Pada tahun ini kami telah bersetuju memilih Kolam Pancing KMK, yang terletak di Sik, Kedah sebagai lokasi komplot kerana prasarananya yang lengkap.

 

Terdapat dua buah kolam di KMK. Kolam 1 merupakan kolam berlauk. Para pemancing boleh membawa pulang semua hasil pancingan di Kolam 1.

Antara spesies yang ada di dalam Kolam 1 ialah rohu, pacu dan tongsan.

 

Kolam 2 pula merupakan kolam tangkap dan lepas. Spesies yang menghuni Kolam 2 ialah patin Mekong, patin, tongsan, pacu, keli dan jelawat.

Pemilik kolam mesra dipanggil Abang Zul dan Kak Suezly.

IKLAN

 

TPS merupakan sebuah group Facebook (www.facebook.com/groups/TeamPacakStrike) yang ditubuhkan pada tahun 2014 sehingga kini.

Komplot ini telah dianjurkan pada 25 Ogos 2018. Jam 8.30 pagi para peserta komplot mendaftar diri. Pada 9.00 pagi taklimat berkaitan komplot diberikan oleh M.Nasir Ghazali TPS.

 

Pertandinagn memancing akan dimulakan pada 9.30 pagi hingga 1.30 petang. Seramai 40 ahli yang dapat turut serta komplot kali ini.

Antara ahli-ahli TPS yang dapat turut serta ialah Zack Zainal, Thebearu Nizam, NazimChik, Shahrin, Pidot Sehak, Ramli Hussin, Pakku, Naz Damaift, Muhd Adam, Amizan Azmi, Syahir Aed, Ikan Darat CRS, Kirin CRS, Zam Kenari, Firdaus, Bihi, Fatah, Badrul, Ady Jebat, Jdy Jdy, Ady Kenyalang, Jf Facehook, Suhaila, Jan, Bang Ya, Fazlan, Yusnizam, Khairul, Bob, Rohairy Bezz.

 

IKLAN

Objektif utama komplot ini dianjurkan untuk mengeratkan hubungan sesama ahli dan membantu mempromosikan kolam-kolam pancing demi merancakkan lagi hobi memancing ini.

Disamping itu, komplot ini juga dapat memberi banyak faedah seperti berkongsi pengalaman dan ilmu-ilmu berkaitan dunia pemancing tidak kira sama ada di kolam, sungai, lombong, tasik mahupun lautan.

 

Sarapan pagi dan makan tengah hari juga disediakan oleh ahli dan pengusaha kolam.

Alhamdulillah rezeki jangan ditolak, kawan kenalah cari. Acara wajib setiap komplot TPS ialah pertandingan memancing. Pelbagai aksi dan gelagat dapat dilihat sepanjang pertandingan berlangsung.

Keakraban, kemesraan dan keikhlasan dapat dirasai dan dinikmati. Antara spesis ikan yang berjaya dipancing sepanjang pertandingan berlangsung ialah mekong, patin, pacu dan jelawat.

IKLAN

 

Aktiviti ini juga dapat mengurangkan stress dan dapat meningkatkan tahap kesabaran para ahli TPS. Bagi memeriahkan komplot ini berbagai-bagai hadiah disediakan oleh admin TPS.

Antara hadiah yang disediakan ialah wang tunai, rod pancing, blank rod for custom, produk papa paste dan peralatan memancing. Tahniah kepada para pemenang.

Terima kasih kepada penyumbang hadiah Ikan Darat CRS, Adha & Man Daim Papa Paste, Rohairy Bezz, Pakku dan TPS.

 

Alhamdulillah, komplot kali ini berjalan lancar dan mencapai objektif yang disasarkan. Terima kasih kepada semua pihak yang sentiasa memberi sokongan dan kepercayaan kepada kami Team Pacak Strike.

 

GALERI

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI