Korang tak makan ikan patin ke? Rugi la… tapi admin pun tak makan juga. Lepas tengok khasiat ni semua rasa macam nak kena makan juga la.

 

Tinggi Kandungan Omega 3

Salah satu zat yang terkandung dalam ikan patin adalah omega 3. Omega 3 merupakan asid lemak yang sangat baik untuk tubuh terutama dalam masa pemulihan pasca pembedahan. Fungsi omega 3 sangatlah penting dalam menjaga daya tahan tubuh, mempercepat proses penyembuhan serta menjaga kestabilan sistem imun.

 

Khasiat Hebat Ikan Patin Untuk Orang Lelaki

 

Meningkatkan Metabolisme Tubuh

Ikan patin dipercayai dapat membantu meningkatkan metabolisme tubuh kerana kandungan vitamin dan mineral yang terkandung di dalamnya. Ketika metabolisme tubuh bekerja optimal maka proses penyembuhan juga akan berlangsung lebih cepat. Jadi penting untuk selalu menjaga sistem metabolisme tubuh untuk bekerja secara optimal terutama ketika dalam masa penyembuhan.

 

Khasiat Hebat Ikan Patin Untuk Orang Lelaki

 

Melancarkan Sistem Peredaran Darah

Kandungan mineral dan protein yang tinggi pada ikan patin dapat membantu melancarkan sistem peredaran darah. Fungsi sel darah sangatlah penting dalam sistem tubuh iaitu membawa nutrisi dan oksigen ke seluruh bahagian sel. Dengan memastikan setiap sel mendapatkan cukup nutrisi dan oksigen, sel-sel yang belum sempurna akibat pembedahan dapat pulih dengan lebih cepat.

IKLAN

 

Khasiat Hebat Ikan Patin Untuk Orang Lelaki

 

Mengatasi Stress

Dalam tempoh waktu pasca pembedahan boleh menyebabkan stress pada pesakit kerana selain rasa sakit yang mungkin masih terasa, pesakit pasca pembedahan juga terbatas untuk bergerak. Jadi tidak hairan jika mudah stress. Pengambilan ikan patin dapat membantu mengatasi stress akibat pasca pembedahan kerana ternyata menurut penelitian pesakit yang mengalami stress justru memerlukan masa penyembuhan yang relatif lebih lama.

 

Khasiat Hebat Ikan Patin Untuk Orang Lelaki

 

Membantu Menghilangkan Parut Luka Pembedahan

IKLAN

Tidak hanya mempercepat proses penyembuhannya, pengambilan ikan patin setelah pembedahan juga ternyata dapat membantu menghilangkan bekas luka pembedahan yang biasanya cukup besar.

 

Khasiat Hebat Ikan Patin Untuk Orang Lelaki

 

Meningkatkan Selera Makan

Ikan patin biasanya digunakan oleh ibu bapa tua untuk meningkatkan selera makan pada anak yang biasanya susah sekali makan. Hal yang sama juga biasanya dialami oleh pesakit pasca pembedahan yang biasanya seleramakan juga ikut menghilang padahal pengambilan makanan sihat sangat penting pada fasa ini.

 

Khasiat Hebat Ikan Patin Untuk Orang Lelaki

 

IKLAN

Meningkatkan Daya Tahan Tubuh

Pasca pembedahan tubuh akan mudah sekali terserang penyakit karena sistem imun yang biasanya rendah. Perkara ini boleh menjadi serius ketika luka pembedahan terdedah terhadap infeksi. Pengambilan ikan patin dapat membantu meningkatkan daya tahan tubuh sehingga proses penyembuhan berjalan dengan lebih cepat dan optimal.

 

Khasiat Hebat Ikan Patin Untuk Orang Lelaki

 

Sumber Tenaga

Salah satu masalah yang sering dihadapi oleh pesakit setelah pembedahan besar adalah tubuh lesu karena kekurangan tenaga. Kehilangan selera makan sehingga metabolisme tubuh tidak dapat berfungsi dengan baik. Ikan patin yang dianggap efektif untuk meningkatkan selera makan serta mengurangkan stress ternyata juga kaya nutrisi yang mampu dijadikan sumber tenaga bagi para pesakit yang memerlukannya.

 

Khasiat Hebat Ikan Patin Untuk Orang Lelaki

 

Tinggi Kandungan Protein

Sudah bukan rahsia lagi bahawa semua jenis ikan memang mengandung protein tinggi. Namun ada yang unik dari ikan patin iaitu protein yang terkandung dalam ikan patin merupakan jenis protein yang dikenal dengan sebutan albumin. Jenis protein yang juga ditemukan pada ikan keli dan ikan haruan. Jenis protein inilah yang menyumbangkan peranan besar dalam proses penyembuhan luka pasca pembedahan.

 

Khasiat Hebat Ikan Patin Untuk Orang Lelaki

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI