Umumnya ramai kaki pancing mengenali spesies belanak ini sebagai antara umpan yang efektif untuk memburu spesies predator seperti siakap dan kerapu.

 

Namun, di sebalik keberkesanan dijadikan umpan, mungkin ramai juga yang tidak tahu bahawa ikan belanak ini amat lazat untuk dijadikan hidangan di meja makan (terutama bagi yang bersaiz besar). Masakan tidak, dengan isi yang padat dan berlemak, pastinya ia mampu membuka selera sesiapa sahaja.

 

Ketahui Variasi Teknik Mancing Ikan Belanak

 

Pasti ramai juga yang tertanya-tanya, adakah spesies belanak ini boleh dipancing menggunakan joran? Jawapannya, YA, memang boleh.

 

Tetapi untuk memburu spesies ini bukanlah mudah, terutama bagi spesies belanak bersaiz besar yang turut dikenali dengan nama tamok, jempul dan loban.

 

Spesies yang bersaiz besar ini dikatakan boleh mencapai berat sehingga 2 kilogram, malah mungkin ada yang lebih besar dari itu.

 

IKLAN

Ketahui Variasi Teknik Mancing Ikan Belanak

 

BERIKUT ANTARA TIP YANG DAPAT DIKONGSI UNTUK MENJERAT IKAN BELANAK INI:

 

Gunakan set pancing yang ringan (light set).

 

Main line tidak melebihi 12 lb (dikatakan tali yang lebih halus lebih berkesan untuk memburu spesies ini).

 

IKLAN

Ketahui Variasi Teknik Mancing Ikan Belanak

 

Mata kail bersaiz kecil (mata kail udang saiz 7 dikatakan paling efektif). Ada pemancing yang menggunakan mata kail yang banyak, sama seperti mata bom atau mata rambai untuk memancing spesies ini.

 

Jika memancing di rumah rakit, kelong, umpan popular adalah menggunakan roti. Cebisan roti akan ditabur sedikit demi sedikit di kawanan tamok agar ia menghampiri pemancing bagi memudahkan balingan umpan yang berisi mata kail dilakukan.

 

Ketahui Variasi Teknik Mancing Ikan Belanak

IKLAN

 

Pastikan mata kail tajam. Pelampung bersaiz kecil perlu digunakan dan jarak pelampung dengan mata kail hanya sejengkal sahaja.

 

Bila pelampung tenggelam, sentap perlahan, agar mata kail tertusuk ke mulut ikan belanak.

 

Ada juga yang berpendapat penting untuk merasuah dahulu ikan belanak ini dengan biskut yang telah dihancurkan.

 

Ketahui Variasi Teknik Mancing Ikan Belanak

 

Selain umpan dan mata kail, ada juga yang berjaya memperdaya ikan ini menggunakan bom jaring (bomb net) dan baling pada kawanan belanak tersebut.

 

Pasti ada yang akan tersangkut di jaring itu. Namun dengan cara ini, Ia tidaklah begitu thrill jika dibandingkan memancing menggunakan umpan dan mata kail.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI