Snap adalah perkakasan terminal yang menyambung gewang (atau lain-lain aksesori) dengan peralatan utama pancing. Snap ini dipanggil dengan pelbagai nama. Ada yang memanggil pin dan juga kili atau cili. Namun snap atau cili lebih merujuk kepada swivel iaitu perkakasan terminal kecil yang boleh berputaran bebas. Untuk tidak menimbulkan kekeliruan, saya menamakannya snap atau klip (clip).

 

Brass snap clip

 

Snap ini diperbuat daripada dawai atau wayar lembut bersalut loyang yang fungsinya sama seperti pin baju. Saya percaya seperti pemancing lain pernah menggunakan snap ini ketika baru belajar memancing. Malah masih ramai juga yang masih menggunakannya.

Tidak salah menggunakannya namun tidak disarankan untuk tugas yang agak berat. Setakat untuk memancing ikan kecil atau udang galah, ia tidak mendatangkan masalah. Namun ia juga tidak tahan kakisan air masin, jadi ia lebih sesuai untuk kegunaan air tawar saja.

 

Ketahui Profil Snap Sebelum Beli

 

Coastlock snap

IKLAN

 

Snap yang diperbuat daripada dawai berketahanan tinggi yang dipulas untuk membentuk gelung dan cangkuk berspring bagi mengunci sistem ini. Boleh dikatakan ramai pemancing yang menggunakan snap ini untuk memancing banyak jenis ikan.

Pada pendapat kami, ia berupaya mengatasi beban berlebihan tetapi pernah juga melihatnya gagal. Pernah juga berlaku di mana snap ini tertanggal setelah berlaga dengan reba dan terbuka semasa ikan menyambar.

Walaupun ada sistem snap lain yang lebih baik, namun snap ini masih dianggap bagus dan kuat untuk tugas berat. Pastikan juga jenamanya berkualiti.

 

Ketahui Profil Snap Sebelum Beli

IKLAN

 

Fastach snap

 

Satu rekaan yang agak bijak. Sistem snapnya sama seperti coastlock tetapi terdiri daripada hujung berlingkar seperti spring di mana tali akan disambungkan dengan cara tertentu tanpa perlu mengikatnya.

Prinsip sistem snapnya berfungsi seperti coastlock, jadi ada kelebihan dan kelemahannya. Kali pertama melihatnya saya agak kebingungan. Sistem snapnya memuaskan tetapi jika anda seorang yang malas nak buat ikatan, inilah sistem snap yang sesuai.

 

IKLAN

Ketahui Profil Snap Sebelum Beli

 

Lure clip

 

Snap ini adalah hasil kraftangan dari Ingham Tackle Shack, Queensland, Australia. Ia sama seperti snap coast lock, tetapi pengunci cangkuk berspringnya melingkar sekali ganda di sekeliling shaf utama agar dapat mengunci gewang dengan selamat.

Reka bentuknya cukup mengagumkan. Saya percaya ia memiliki kelebihan mampu mengatasi sebarang kegagalan sekiranya terjadi. Biarpun dikeluarkan untuk satu jenis saiz sahaja, namun ia bagus untuk pancingan kelas ringan dan sederhana.

Lantaran hasil kraftangan, makai a sukar diperoleh kecuali dengan membuat tempahan terus dari Ingham Tackle Shack. Penciptanya telah membuat ujian tekanan ke atas snap ini dan mendapati apabila snap in tidak berdaya menanggung beban, lingkaran penguncinya itu akan melorot ke bawah dan akan menjerut gewang agar tidak terlepas.

 

Ketahui Profil Snap Sebelum Beli

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI