Ikan tilapia, seperti ikan dan haiwan lainnya, memiliki kepelbagaian spesies. Tiga dari spesies Tilapia yang paling sering ditangkap dan dimakan adalah tilapia Nil, tilapia biru dan tilapia Mozambique.

 

Bervariasi dalam bentuk, ukuran dan warna, ketiga ikan ini berbeza satu sama lain dalam lebih banyak cara daripada hanya bagaimana mereka terlihat. Mengetahui karakteristik masing-masing ikan yang berbeza dapat membantu anda mengetahui tilapia apa sebenarnya yang anda beli di pasaraya.

 

Ketahui Perbezaan 3 Spesies Tilapia Popular

 

Tilapia Nil (Nile Tilapia)

 

Oreochromis niloticus, lebih dikenali sebagai Nil Tilapia, dapat ditelusuri kembali 4000 tahun ke Mesir Kuno. Berkat rasa ikan ringan yang lazat dan berkhasiat (protein tinggi dan rendah lemak), populariti tilapia di Amerika telah meningkat selama 20 tahun terakhir.

 

IKLAN

Perusahaan perintis makanan laut seperti Regal Springs telah membantu Tilapia menjadi makanan laut ke-4 yang paling banyak dimakan di AS (selepas udang, salmon, dan tuna).

 

Tilapia Nil mencapai kematangan setelah lima hingga tujuh bulan dengan berat sekitar 1-2 lb, tilapia Nil tumbuh subur di perairan sekitar 80 darjah Fahrenheit dan mula bereproduksi ketika suhu turun menjadi sekitar 75 darjah.

 

Nile Tilapia dapat diternak dengan pelbagai cara, termasuk kolam dan di tasik air tawar – sekitar 70% dari tilapia segar yang dimakan di AS semuanya alami dan hidup di tasik. Metode bagaimana tilapia dibesarkan dan diberi makan secara langsung mempengaruhi rasa dan tekstur ikan.

 

Ketahui Perbezaan 3 Spesies Tilapia Popular

IKLAN

 

Tilapia Biru (Blue Tilapia)

 

Berasal dari Afrika Utara dan Timur Tengah, Blue Tilapia, yang sering berwarna biru kekelabuan dengan perut putih kemerahan, dapat ditemukan secara meluas di tasik, sungai, dan Sungai Florida. Adaptasi spesies ini bererti bahawa ia juga dapat hidup di air masin, meskipun tumbuh subur di air tawar.

 

Tilapia Biru memerlukan waktu lebih lama untuk mencapai kematangan daripada Nile Tilapia dan biasanya mencapai 2-4 lb dalam waktu tiga tahun.

IKLAN

 

Ketahui Perbezaan 3 Spesies Tilapia Popular

 

Tilapia Mozambique (Mozambique Tilapia)

 

Tilapia ini spesies asli Afrika dan diperkenalkan ke Amerika Syarikat untuk sukan memancing dan bahkan sebagai agen pengawalan tanaman air. Spesies ini mudah dikenali kerana warnanya kekelabuan zaitun (olive-gray) dan perut kuning.

 

Mozambique Tilapia duduk dengan aman di tengah-tengah Blue Tilapia dan Nile Tilapia dalam aspek pertumbuhan dan berat. Spesies ini dapat mencapai lebih dari 2 lb dalam satu tahun. Sama seperti haiwan lainnya, tingkat rasa dan nutrisi tilapia sangat dipengaruhi oleh cara mereka dibesarkan dan apa yang mereka makan.

 

Ketahui Perbezaan 3 Spesies Tilapia Popular

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI