IKLAN

 

Spesies ikan omnivora ini mempunyai nilai pasaran yang tinggi terutamanya untuk dijadikan hidangan makanan. Oleh kerana itu, spesies ini telah dikomersialkan dalam bidang akuakultur. Isi ikan jelawat dikatakan lembut dan manis disertai dengan rasa lemak. Malah ikan jelawat turut memiliki khasiat yang banyak.

 

Ketahui Keistimewaan Memakan Ikan Jelawat

 

KANDUNGAN PROTEIN TINGGI

 

Protein adalah satu kumpulan bahan makronutrien yang memainkan peranan dalam pembentukan biomolekul. Umumnya jelawat mempunyai kandungan protein yang cukup tinggi antara 8-25% dan terdiri daripada beberapa asid amino. Protein yang tinggi ini akan memainkan peranan dalam membina dan memperkuat jisim otot.

 

KAYA VITAMIN B1

Tubuh manusia memerlukan pengambilan nutrisi berterusan agak kekal sihat. Ikan jerawat juga mengandung vitamin B1 yang berguna dalam mengekalkan kekuatan dan dapat meningkatkan ketahanan dalam melawan stres. Vitamin B1 juga memainkan peranan untuk melegakan pening dan keletihan akibat kegagalan kerja.

 

IKLAN

Ketahui Keistimewaan Memakan Ikan Jelawat

 

MENINGKATKAN STAMINA

 

Stamina adalah tenaga tubuh yang perlu kekal bersemangat bagi menjalankan aktiviti harian. Dengan mengamalkan memakan ikan jelawat, korang tidak perlu mengambil suplemen lain.

 

MENGANDUNGI IODIN

IKLAN

 

Iodin sangat penting untuk mencegah beguk atau benguk. Kekurangan iodin yang dialami oleh ibu sejak kehamilan bakal mengakibatkan bayi lahir kronik, dan juga boleh mengalami IQ yang lemah atau rendah.

 

Ketahui Keistimewaan Memakan Ikan Jelawat

 

BAGUS UNTUK KESIHATAN GIGI

 

Kanak-kanak yang cukup fluorida dalam diet mereka akan memiliki gigi yang lebih sihat. Ikan jelawat dikatakan memiliki fluorida yang baik untuk menguatkan gigi.

 

MENGAWAL BERAT BADAN

 

Bagi orang yang sangat prihatin terhadap penampilan dan sentiasa mahu kelihatan sempurna, maka korang perlu makan ikan Jelawat. Ini kerana kandungan lemaknya rendah dan mudah dicerna. Dalam erti kata lainnya ia dapat mengawal berat badan anda agar tidak menjadi obesiti.

 

Ketahui Keistimewaan Memakan Ikan Jelawat

 

MENGANDUNGI PHOSPHORUS TINGGI

Kandungan phosphorus yang terkandung dalam ikan Jelawat berfungsi meningkatkan prestasi proses pencernaan makanan dan membantu mengawal proses pembuangan sisa metabolik dan bahan yang diperlukan oleh tubuh manusia. Phosphorus juga berfungsi untuk memperkuat tulang dan gigi supaya tidak mudah rapuh.