Kesesuaian di antara sampan dengan enjin sangkut perlu di titik beratkan kerana padanan yang sesuai banyak mempengaruhi soal keselamatan, penjimatan bahan bakar dan penjimatan masa.

 

Berkata soal keselamatan, adalah tidak wajar bagi fiber 10 kaki di sumbatkan enjin sangkut 30 kuasa kuda.

 

Padanan begini boleh mengundang risiko walaupun bot masih mampu timbul di permukaan air namun bebanan enjin seberat 50 hingga 60 kilogram dan ditambah lagi dengan penumpang maka tampungan beban bot akan melebihi kapasiti sebenar.

 

Ketahui Kapasiti Bot Dan Kuasa Enjin Sangkut!!

 

Semakin besar kuasa kuda pada sesebuah enjin sangkut semakin laju lah menyusuri air. Namun padanan yang sesuai perlu diambil kira tentang keselamatan dan penjimatan minyak.

 

Kelajuan yang boleh dicapai dengan padanan sebegini boleh mengundang padah apabila throttle di pulas habis kerana ia mampu mencecah 15knot dan apa saja boleh berlaku dengan kelajuan sedemikian di laut, tasik atau sungai.

IKLAN

 

Kemalangan seperti bot terbalik atau terlanggar kayu akan menjadi lebih tinggi berbanding dengan kelajuan mengikut keperluan sebenar.

 

Ini adalah anggaran mengikut kesesuaian tampungan sesebuah bot dan janaan tenaga penggerak enjin sangkut dalam satu-satu masa. Contoh di atas boleh diguna pakai kerana kebiasaannya bot direka hanya untuk menampung berat mengikut kapasiti jisim yang telah dikira secara tepat.

 

Saiz bot yang biasa dijual di pasaran adalah standard namun kita boleh menempah mengikut kehendak dan kesesuaian penggunaannya.

 

IKLAN

Kiraan di atas adalah untuk rekreasi memancing dan bukan bertujuan untuk perlumbaan sukan air.

 

Ketahui Kapasiti Bot Dan Kuasa Enjin Sangkut!!

 

Ada pemilik bot memasang enjin sangkut melebihi kapasiti sebenar bot untuk tujuan tertentu namun bagi kaki pancing perkara pertama yang perlu diambil kira adalah keselamatan dan selebihnya barulah melihat aspek kelajuan sesebuah bot.

 

Kuasa tinggi yang ada pada enjin bot mampu memberi kepuasan kepada pemandunya dan pemancing lain untuk beralih dari satu lubuk ke satu lubuk.

IKLAN

 

Enjin yang lebih berkuasa tinggi bagi bot yang lebih besar.

 

Ketahui Kapasiti Bot Dan Kuasa Enjin Sangkut!!

 

Selain itu, padanan kuasa yang ada pada enjin tersebut mampu menolak bot menyusuri laluan mengikut kehendak pemandunya dengan lancar dan dapat menjimatkan bahan bakar.

 

Apungan mengikut kapasiti akan mengurangkan tekanan kepada bot untuk bergerak dan ini akan menjadikan perjalanan akan menjadi cepat dan lebih menjimatkan.

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI