Masih dibelenggu masalah backlash dan masih tidak tahu bagaimana cara untuk menyelesaikannya? Jangan bimbang lagi… kami ada cara mudah untuk menyelesaikannya dalam masa yang singkat.

 

Kemajuan dalam sistem dan teknik pancingan yang semakin berubah sekarang banyak mempengaruhi pemancing terhadap sesuatu peralatan itu. Kewujudan kekili menegak di pasaran semakin digemari oleh kaki pancing dan teknik ‘casting’ menjadi semakin popular ketika ini.

 

Cara Menangani Masalah Backlash Pada Reel BC

 

Ia mungkin kelihatan mudah untuk di pelajari namun natijahnya seorang pemancing itu perlu mendalami seni teknik ‘casting’ ini secara mendalam daripada segi teknikalnya dan juga praktikalnya.

IKLAN

 

Kali ini saya akan merungkai sedikit tenik menguraikan semula tali yang kusut akibat dari setting’ timbangan lure’ yang tidak tepat atau balingan yang tidak sempurna.

 

Cara Menangani Masalah Backlash Pada Reel BC

IKLAN

 

Sebenarnya kekusutan tali tersebut adalah perkara biasa bagi pemancing yang baru menggunakannya. Ia bukanlah satu masalah besar kerana tali tersebut kusut kerana gelendong memuntahkan talinya tanpa henti secara mengejut dan ia boleh diuraikan dengan sekali menarik tali utama dan menguraikan tali yang bertindih.

 

Sebenarnya tali yang keluar secara mengejut itu bertindih antara satu sama lain dan tali tersebut perlu diuraikan dengan menggunakan alat cangkuk yang tajam bagi menarik tali yang bertindih tadi.

IKLAN

 

Cara Menangani Masalah Backlash Pada Reel BC

 

Tarik tali utama sehingga tegang gunakan jarum gelung pisau lipat multipurpose. Kenal pasti tali yang bertindih dan tarik tali tersebut sehingga longgar. Tarik semula mainline tadi sehingga tali bertindih tadi terkeluar dan keadaan spool seperti sediakala.

 

Cara Menangani Masalah Backlash Pada Reel BC

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI