Ikan sembilang merupakan ikan yang popular di kalangan pemancing yang gemar menunggu di tepi pantai dan muara. Sememangnya ikan ini mempunyai taburan yang meluas dari laut, muara hinggalah ke sungai-sungai berair payau. Kadangkala ia turut ditemui di kawasan berair tawar yang bersambung dengan laut.

 

Tetapi jika kita perhatikan, terdapat dua perbezaan yang ketara. Pertama, ikan sembilang mempunyai tiga sengat atau spina. Pada kedua-dua sirip pektoralnya terdapat satu sengat dan satu lagi pada sirip dorsal. Sebaliknya ikan keli hanya memiliki sepasang spina iaitu pada kedua-dua sirip pektoralnya. Pada sirip dorsalnya spina ini tidak hadir.

 

IKLAN

Ketahui Beza Ketara Ikan Keli & Ikan Sembilang!!

 

IKLAN

Kedua, ikan keli memiliki sirip kaudal yang terpisah dari sirip anal dan sirip dorsalnya. Sedangkan sirip kaudal pada ikan sembilang adalah bersambungan dengan sirip anal dan sirip dorsal keduanya. Merujuk kepada sirip kaudalnya yang bersambungan seperti mana sifat pada ikan belut, sembilang digolongkan dalam keluarga belut bermisai atau catfish eel atau dengan nama keluarga Plotosidae.

 

IKLAN

Walaupun ia hanya terdiri dari dua spesies, ia dikatakan sebagai ikan bermisai atau catfish yang paling luas taburannya berbanding taburan spesies catfish dari famili lain. Manakala ikan keli pula tergolong dalam keluarga Clarias.

 

Ketahui Beza Ketara Ikan Keli & Ikan Sembilang!!

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI