Bagi enjin 2 lejang dan 4 lejang kedua-dua model ini perlu diselenggarakan mengikut jadual secara keseluruhan. Sebagaimana kita menjaga kenderaan darat, semua aspek perlu dilihat seperti wiring, plug, minyak enjin dan juga bahagian lain.

 

Major servis adalah perlu bagi memastikan enjin dalam keadaan baik kerana ia adalah nadi utama penggerak bot. Bagi enjin sangkut periksa minyak gear box dan tukar mengikut jadual.

 

Bahagian ini sering diabaikan kerana ia terletak di bahagian bawah enjin, namun penggunaan minyak enjin yang berkualiti mampu memberi ketahanan yang lebih lama kepada gigi gear untuk memusingkan proppler.

 

Bagi enjin 4 lejang minyak enjin perlu ditukar mengikut penggunaan mengikut kadar jam. Tidak seperti enjin 2 lejang yang menggunakan pelincir tambahan TCW yang hanya perlu menjaga minyak kotak gear.

IKLAN

 

Bahagian-bahagian lain yang perlu ditukar adalah plak dan kaburator perlu juga di servis bagi memastikan bahan bakar sampai ke piston dengan lancar. Untuk bahagian lain ia perlu diperiksa dengan teliti seperti kabel pemulas minyak, coil api, dan rubber impeller.

 

Bot

IKLAN

Tidak kira bot aluminium, fiber atau bot kayu semua jenis pembuatan ini akan menjadi usang dimakan usia. Untuk bot aluminium kelebihan aloi membolehkan ia tahan lama namun perlu diingat impak perlanggaran dengan tunggul kayu atau batu mampu merosakkan perut sampan.

 

Bot Aluminium juga perlu di selenggara dan diperiksa di bahagian penyambung lantai dan dinding. Kebiasaannya ia menggunakan gam silikon yang menahan air daripada masuk ke dalam bot.

 

IKLAN

Bagi bot fiber pula sebaiknya diangkat ke darat dan di periksa di bahagian bawah bot untuk membuang teritip ataupun benda asing yang melekat pada badan sampan. Periksa bahagian tulang pengikat enjin dan sila pastikan bahagian ini masih kukuh dan tiada rekahan.

 

Bagi bot kayu kebocoran perlu di tampal segera kerana bot kayu lebih cepat menyerap air dan lebih berat.

 

Ambil lah masa memeriksa enjin dan sampan anda agar sentiasa berada dalam keadaan baik agar semasa trip memancing masalah-masalah besar tidak berlaku. Harta boleh dicari tetapi nyawa tidak ada galang gantinya.