Tidak boleh dipertikaikan lagi bahawa katak hidup adalah umpan paling digemari oleh ikan haruan. Untuk memancing ikan haruan terdapat beberapa kaedah yang disyorkan iaitu teknik bottom (umpan di dasar), permukaan air (tajur) dan juga casting (baling tarik).

 

Kenapa Umpan Kodok Lebih Mencakop Berbanding Gewang

 

Selain daripada katak, anda boleh mencuba umpan hidup seperti cicak, belalang, cengkerik, anak ikan, udang dan cacing. Jika anda seorang yang suka kaedah casting (baling tarik), katak hidup adalah umpan paling laris disambar oleh ikan haruan.

 

Bau katak amat disukai oleh ikan haruan jadi baling umpan anda ke arah spot yang sama berulang kali bagi menarik minat ikan haruan keluar daripada tempatnya. Ikan haruan juga memburu makanannya bila ia terlihat pergerakan di dalam air mahupun di permukaan air.

 

IKLAN

Kenapa Umpan Kodok Lebih Mencakop Berbanding Gewang

 

D ipasaran terdapat umpan tiruan yang menyerupai katak sebenar. Jadi, anda boleh guna katak tiruan (soft frog / jump frog ) tersebut sekiranya bekalan untuk mendapatkan katak sebenar tiada ataupun habis dijual. Seeloknya beli katak tiruan sebagai simpanan yang patut ada dalam kotak memancing anda.

 

Selain dari katak hidup atau katak tiruan, ikan haruan juga boleh dipancing dengan menggunakan gewang, soft plastic, spinnerbait (janggut), dan spoon.

 

IKLAN

Kenapa Umpan Kodok Lebih Mencakop Berbanding Gewang

 

Oleh kerana habitat ikan haruan terkenal kerana mendiami kawasan air yang berumput, sempit dan sebagainya, penggunaan perkara di atas adalah tidak digalakkan kerana mata kail akan mudah tersangkut. Kecuali tempat tersebut lapang dan tiada halangan.

 

Adalah lebih baik untuk menggunakan katak tiruan yang mempunyai mata kail yang tersorok (kalis sangkut).

IKLAN

 

Jangan terlalu khuatir  tahap keberkesanan katak tiruan kerana ianya telah terbukti dan amat popular penggunaannya pada masa kini.

 

Kenapa Umpan Kodok Lebih Mencakop Berbanding Gewang

 

Pesanan terakhir sebelum anda memburu ikan haruan sentiasa ingat bahawa setiap lapangan memancing yang anda pergi adalah berbeza dari segi umpan dan potensinya.

 

Sentiasa bersiap sedia dengan umpan yang kami cadangkan dan ianya harus anda miliki.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI