Jika menggunakan tamban hidup, selek-eloknya mata kail dicangkuk di bahagian bawah selari dengan siri atas tamban dan pastikan mata kail mengenai garisan kuning pada badan ikan.

 

Itu penting untuk memastikan umpan tidak terlucut semasa membuat balingan kerana batu ladung biasanya dari saiz 5 ke 8. Spesies pari pula biasanya dipancing menggunakan potongan ikan tamban dan udang hidup.

 

Teknik Perambut & Umpan Pancingan Kelong!!

 

Manakala umpun-umpun pula boleh menghasilkan gerut-gerut, sembilang, ketuka dan beberapa spesies dasar yang biasa hidup di perairan pesisir. Siakap paling dicari pemancing di kebanyakan kelong. Pemburuan biasanya dilakukan dengan kaedah koyan pada waktu malam.

 

IKLAN

Koyan ini memerlukan tangsi setebal 300lb sebagai tali utama, dawai 49 strand setebal 100lb sebagai perambut, mata kail saiz 8 atau 9 dari jenis yang tebal dan ladung saiz 18 ke 24 sebagai pemberat.

 

Kaedah ini hanya digunakan dicelah-celah tiang kelong yang berpotensi sebagai kawasan laluan siakap dengan konsep kasar lawan kasar. Ikan yang terkena koyan perlu ditarik secara kasar dan seseorang perlu turun ke bawah untuk menangguk ikan.

 

Siakap bawah 5 kg kurang memberi masalah tetapi sekiranya kena yang melebihi 5kg, kita perlu pandai mengendalikan koyan kerana kesilapan mampu mencederakan tangan. Umpan terbaik adalah udang hidup dan ikan jenjulung atau tamban boleh dijadikan alternatif.

IKLAN

 

Teknik koyan sangat mudah. Perambut perlulah disediakan dahulu sepanjang 1 atau 2 kaki sahaja. Sekiranya lebih panjang, ikan akan melilit tali koyan pada tiang kelong untuk melepaskan diri.

 

Perambut kemudian dipasang pada tali koyan dan hujung tali koyan dipasang batu ladung. Pastikan perambut yang dipasang bebas bergerak ke atas dan ke bawah melalui tali koyan supaya umpan yang dipasang kelihatan lebih semulajadi.

 

IKLAN

Teknik Perambut & Umpan Pancingan Kelong!!

Jom join port baru di www.facebook.com/umpania101

 

Ladung kemudian dijatuhkan di tepi ataupun melalui lubang di lantai kelong. Pastikan umpan hanya berada pada pertengahan atau suku permukaan air sahaja kerana siakap dan alu-alu selalunya mencari makan dalam radius ini.

 

Kemudian buat satu simpulan pada tali utama dan diikat pada tiub tayar yang telah siap diikat pada tiang kelong. Tiub getah digunakan untuk menyerap bebanan ketika siakap melakukan sambaran pertama. Kemudian letakkan loceng pada tiup getah atau simpulan tali koyan tadi sebagai pemberi isyarat apabila ikan telah mengena.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI