Target utama pancingan tuas ini ialah Spanish mackerel ataupun bahasa kita tenggiri. Selain itu ada beberapa spesies ikan yang menjadi buruan di tuas yang dikira sebagai ‘side dish’ seperti cencaru (kalau saiz besar kita panggil Ferarri), tongkol, pisang-pisang (rainbow runner), belitong (dolfin fish) dan kalau nak layan feel mancing atau meletupkan drag reel anda boleh cuba layaran (sailfish).

 

Kenali Teknik Memancing Di Tuas

 

Teknik utama pancingan tuas ialah teknik casting dan teknik hambur (belon). Teknik belon ini hanya boleh dimainkan oleh 2 joran pada satu masa. Tali pancing dipasang dengan belon dan dihanyutkan di belakang bot bersama dengan umpan ikan hidup. Pemancing hanya perlu menunggu ikan meragut umpan sebelum aksi bermula.

 

Untuk teknik casting setup yang sesuai adalah dengan menggunakan reel yang ratio dan line retreival yang tinggi kerana kita akan membuat karauan laju. Karauan perlu laju kerana spesies tenggiri ini ialah spesies pemangsa dan gewang yang bergerak laju akan menarik minat cik giri untuk strike.

 

IKLAN

Kenali Teknik Memancing Di Tuas

 

Pemancing juga memerlukan rod yang sesuai untuk ‘memegang’ lure dan metal jig yang berat sehingga 30-60 gm. Rod yang terlalu lembut akan memendekkan jarak casting pemancing.

 

Tali yang sesuai utk casting ialah tali sulam (braided) yang dipasangkan leader fluorocarbon juga untuk memastikan kita mendapat jarak cast yang jauh (memaksimumkan tempoh gewang berada dalam air). Poundage tali tidak perlu terlalu besar. 10lb sehingga 30lb sudah mencukupi.

 

IKLAN

Kenali Teknik Memancing Di Tuas

 

Penuhkan spool anda sehingga melebihi 100 meter utk menghadapi sebarang kemungkinan. Saya pakai braided 200 meter 10lb pada reel bersaiz 3000 dan 250meter 30lb pada reel bersaiz 5000.

 

Akhir sekali berkenan dengan gewang yang ampuh di tuas. Saya hanya menggunakan gewang yang murah kerana spesies tenggiri ini selalu memotong tali main line. Kalau kena Rapala XRrap atau Gomoku So Run menangis sahabat.

IKLAN

 

Kenali Teknik Memancing Di Tuas

 

Oleh itu gewang seperti bulu ayam, kostal jig, mini jig menjadi pilihan dan jangan lupa tukarkan mata kail yg didatangkan bersama dengan jig tersebut dengan mata kail yang lebih kuat. VMC, Daichi, Gamakatsu menjadi pilihan saya. Selain itu boleh juga kita menggunakan ikan kembung pasar sebagai umpan casting. Dipasangkan kepada steel yang diikat 3 atau 4 mata kail. Yang penting karau laju-laju.

 

Kenali Teknik Memancing Di Tuas

 

Kredit: Mohamad Hafiz

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI