Home Info Spesies Ikan Air Masin Kenali Spesies Mata Besar Keluarga Trevally

Kenali Spesies Mata Besar Keluarga Trevally

 

Taksonomi

 

Kingdom: Animalia

Phylum: Chordata

Class: Actinopterygii

Order: Perciformes

Family: Carangidae

Genus: Caranx

Species: C. sexfasciatus

Binomial name: Caranx sexfasciatus

 

Kenali Spesies Mata Besar Keluarga Trevally

 

Seperti yang kita tahu, hampir kesemua spesies ikan trevally memang cukup terkenal dengan abiliti daya pertarungan yang kuat dan tidak mengalah menjadikan spesies-spesies ini antara yang terbaik untuk carta ikan pancingan sukan.

IKLAN

 

Banyak spesies ikan trevally menawarkan aksi yang mendebarkan kepada pemancing antaranya golden trevally dengan abiliti daya kekuatannya yang agresif, silver trevally dengan larian liciknya dan juga aksi kekuatan gerila licik si giant trevally.

 

Kenali Spesies Mata Besar Keluarga Trevally

 

Ikan cupak atau bigeye trevally merupakan ikan jack dalam keluarga trevally lain seperti giant trevally atau golden trevally. Sebagaimana ikan trevally yang lain, cupak sememangnya memberikan pertarungan yang menyeronokkan.

 

Ikan ini bersifat ingin tahu dan membaham apa sahaja umpan yang menjadikannya spesies yang wajar dipancing. Taburan spesies ini lebih mudah diperolehi sekiranya aktiviti memancing dilakukan lebih jauh ke tengah laut dalam anggaran 10 batu nautika.

 

IKLAN

Kenali Spesies Mata Besar Keluarga Trevally

 

Antara lokasi yang paling mudah untuk memancing ikan cupak adalah pelantar minyak di Laut China Selatan. Selain kekuatan, daging ikan cupak jugak agak sedap di mana ikan cupak juvenil yang lazim dijadikan juadah dipanggil nyok-nyok.

 

Ikan cupak juga dikenali sebagai jack bigeye, great trevally, six-banded trevally dan dusky jack, adalah spesies ikan laut besar yang luas diklasifikasikan dalam keluarga jack Carangidae.

 

Kenali Spesies Mata Besar Keluarga Trevally

 

Taburannya meluas di seluruh perairan tropika di Lautan India dan Pasifik, dari Afrika Selatan di barat ke California dan Ecuador di timur, termasuk Australia di selatan dan Jepun di utara.

IKLAN

 

Bigeye trevally paling mudah dibezakan dengan warna kulitnya, mempunyai sirip dorsal kedua yang gelap dengan hujung putih, dan juga memiliki tompok gelap kecil pada operculum. Spesies ini diketahui tumbesarannya hingga panjang 120cm dan seberat 18kg.

 

Kebanyakannya merupakan ikan luar persisir yang mendiami terumbu hingga kedalaman kira-kira 100 meter di kedua-dua zon pantai dan pulau-pulau luar pesisir, sering menjelajah ke estuari dan teluk berpasir ketika juvenil.

 

Kenali Spesies Mata Besar Keluarga Trevally

 

Bigeye trevally biasanya ditemui dalam kawanan besar yang bergerak perlahan besar pada siang hari, menjadi aktif pada waktu malam.

 

Dietnya terdiri pelbagai ikan, krustasea, cephalopoda dan invertebrata lain. Ikan ini diketahui bertukar diet dari krustasea ketika juvenil kepada diet ikan secara keseluruhannya apabila dewasa.

 

Kenali Spesies Mata Besar Keluarga Trevally

 

Kematangan seksual dicapai pada 42 cm, dengan pembiakan yang terjadi dalam kelompok besar yang berlaku pada tempoh yang berbeza sepanjang jangkauannya, umumnya antara bulan Julai dan Mac.