Patin Mekong

 

Kenali Spesies Ikan Pendatang (Kurang Ancaman) Di Malaysia!!

 

Patin Mekong merupakan antara spesies ikan buruan kaki pancing yang terbesar. Patin Mekong berasal dari Sungai Mekong dan sehingga kini spesies ini dikatakan semakin berkurangan akibat eksploitasi tanpa kawalan.

Pengenalan spesies ini kepada perairan tempatan awalnya atas dasar penyelidikan perikanan dan akuakultur. Dewasa ini, spesies ini menjadi kegilaan bagi pemancing tempatan dan semakin banyak spesies ini boleh ditemui di kolam pancing komersial.

Tiada rekod jelas bagi spesies ini terlepas ke dalam ekosistem bebas, justeru tiada ancaman jelas terhadap spesies tempatan lain.

 

Rohu

 

Kenali Spesies Ikan Pendatang (Kurang Ancaman) Di Malaysia!!

IKLAN

 

Ikan rohu diperkenalkan di perairan negara kita sebagai sumber makanan. Bagi aktiviti pancingan sukan, ikan rohu juga diklasifikasikan sebagai antara ikan popular terutama di kolam-kolam dan lombong.

Spesies ini dikatakan tidak mempunyai rekod yang menunjukkan ancaman yang tinggi kepada ekosistem, jadi kebanyakan kolam-kolam pancing berbayar menggunakan spesies ini sebagai antara spesies utama di kolam mereka. Ikan ini menjadi pilihan kerana ia mudah dibiakkan secara komersial.

 

Tongsan

 

Kenali Spesies Ikan Pendatang (Kurang Ancaman) Di Malaysia!!

IKLAN

 

Ikan kap kepala besar ini merupakan spesies natif di China. Spesies ini diperkenalkan ialah bagi tujuan sektor akuakultur. Spesies ini juga diperkenalkan bagi kawalan biologi kerana kemampuannya mengawal pertumbuhan melampau fitoplankton.

Secara negatifnya pula, spesies ini berkeupayaan untuk menurunkan bilangan diversity natif atau asal akibat pengurangan zooplankton yang melampau lantas mengubah jaringan pemakanan sesuatu ekosistem. Selain itu, spesies ini juga berpotensi mengancam spesies tempatan kerana pembawaan dan penyebaran penyakit.

 

Pacu

 

Kenali Spesies Ikan Pendatang (Kurang Ancaman) Di Malaysia!!

IKLAN

 

Spesies ini juga merupakan spesies yang berasal dari Amerika Selatan. Spesies ini asalnya diperkenalkan untuk tujuan akuakultur secara minor dan penyelidikan. Namun, disebabkan ikan ini kuat dan ganas, ia menjadi spesies popular di kalangan pemancing. Ikan ini mempunyai gigi evolusi yang kuat dan berisiko mengancam spesies tempatan lain jika terlepas dalam ekosistem bebas tanpa kawalan.

 

Likoh

 

Kenali Spesies Ikan Pendatang (Kurang Ancaman) Di Malaysia!!

 

Ikan kap ketika awal diperkenalkan bertujuan sebagai sumber makanan dan protein. Ikan kap telah diternak selama 2500 tahun dahulu merupakan spesies yang popular sebagai ikan hiasan dan sebagai ikan buruan pemancing.

Ikan kap juga merupakan spesies ketiga yang paling popular diperkenalkan ke habitat baru. Namun sifatnya yang sering membalikkan sedimen di dasar dan mencabut makrofit akuatik boleh mengakibatkan perubahan ekosistem dan memberi kesan kepada spesies tempatan.

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI