Ikan jacks, scads, trevallies, queenfishes, runners, amberjacks, pilot fishes dan pampanos merupakan antara spesies ikan dalam keluarga besar Carangidae. Keluarga Carangidae ini terdiri daripada pelbagai spesies ikan yang berbeza rupa dan bentuk. Keluarga ini mempunyai empat subfamili.

 

Caranginae terdiri daripada campuran 20 genus dan 104 spesies seperti pompanos, trevallies, scads, mackerel, moonfish, lookdown dan sebagainya. Naucratinae terdiri daripada 5 genera dan 13 spesies juga dengan banyak campuran. Trachinotinae terdiri daripada 2 genera dan 21 spesies kebanyakannya pompanos.

 

Scomberoidinae terdiri daripada 3 genera dan 10 spesies ikan queenfish (leatherjacket) atau talang-talang (talang).

 

Kenali Keluarga Spesies Ikan Talang-Talang

 

Ikan talang-talang bernaung di bawah genus Scomberoides lysan adalah spesies ikan sukan tropika dalam keluarga Carangidae (jack). Ia dikaitkan dengan terumbu dan berkisar di seluruh lautan India dan Pasifik.

 

Spesies talang-talang ini dikatakan mampu untuk membesar  panjang sehingga 110 cm dan berat sehingga 11 kilogram. Mereka secara majoritinya memiliki badan berwarna perak, dengan warna gelap pada sirip dorsal dan ekor dan satu baris bintik gelap di kedua-dua sisi garisan sisi.

IKLAN

 

Kenali Keluarga Spesies Ikan Talang-Talang

 

Mereka mempunyai ekor berkuku yang kuat dan badan perak yang cerah dengan warna hijau / biru merentasi bahu, belakang dan kepala. Mulutnya penuh dengan gigi kecil, tajam yang direka untuk menahan dan menelan seluruh ikan umpan kecil. Ikan ratu juga dikenali sebagai kulit kurus atau kulit kerana kulit mereka yang sangat nipis dan kulit keras.

 

Taburan spesies ini agak meluas  ke arah timur dari Laut Merah dan Afrika timur ke Hawaii, Marquesas, dan Kepulauan Tuamoto. Ia dijumpai sejauh utara seperti selatan Jepun dan selatan ke New South Wales. Hingga ke Teluk Thailand, Okinawa, Indonesia, Filipina, Malaysia, Papua New Guinea, Australia, dan pantai timur Afrika.

 

Ikan talang-talang atau queenfish biasanya kerap di lagun pantai, terumbu, dan pulau-pulau pantai lepas pantai. Mereka mendiami perairan yang agak jelas dari permukaan hingga kira-kira 100 meter. Sementara talang-talang juvenil mendiami kawasan air cetek berhampiran pantai boleh memasuki muara termasuklah kawasan air payau.

IKLAN

 

Kenali Keluarga Spesies Ikan Talang-Talang

 

Ikan talang-talang lazimnya memburu secara berkumpulan. Mereka lazimnya aktif memburu pada siang hari dan lebih suka menjadikan ikan kecil pelagis, sotong dan mangsa lain yang bergerak cepat. Kadang-kadang mereka juga boleh makan krustasea. Apabila dewasa dan mencapai saiz tertentu, lazimnya talang-talang akan bergerak secara bersendirian.

 

Kenali Keluarga Spesies Ikan Talang-Talang

 

Taksonomi:

IKLAN

Kingdom: Animalia

Phylum: Chordata

Class: Actinopterygii

Order: Perciformes

Family: Carangidae

Genus: Scomberoides (Lacépède, 1801)

Type species: Scomberoides noelii (Lacepède, 1801)

Binomial name: Scomberoides commersonnianus (Lacépède, 1801) (Talang-talang queenfish)

Scomberoides lysan (Forsskål, 1775) (doublespotted queenfish)

Scomberoides tala (Cuvier, 1832) (barred queenfish)

Scomberoides tol (Cuvier, 1832) (needle-scaled queenfish)

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI