Taksonomi:

Kingdom: Animalia

Phylum: Chordata

Class: Actinopterygii

Order: Perciformes

Family: Haemulidae

Genus: Plectorhinchus

Species: P. flavomaculatus

Binomial name: Plectorhinchus flavomaculatus

 

Kenali Spesies Kontroversi Bernama Mandi Abu

 

Di peringkat global ia dikenali dengan banyak nama seperti gold-spot blubber-lips, goldspot sweetlip bream, gold-spotted sweetlips, lemon sweetlips, morwong, netted morwong, netted sweetlips, rubberlip, yellow-spotted sweetlip dan lain-lain lagi. Di Malaysia ia lebih dikenali sebagai kaci atau mandi abu.

 

IKLAN

Namun ikan kaci ini sering dikelirukan dengan nama panggilan siakap merah oleh penggemar pancingan kolam air masin. Anehnya, hanya di kolam pancing saja siakap merah ini dipanggil kaci, sebaliknya jika diperolehi di habitat liar, ia tidak dipanggil kaci lagi sebaliknya siakap merah atau MJ. Yang pastinya kaci yang dimaksudkan di sini ialah ikan kaci yang sebenarnya dan bukannya siakap merah yang dipanggil kaci.

 

Kenali Spesies Kontroversi Bernama Mandi Abu

 

Ikan kaci adalah spesies yang mendengus (grunt). Ia berkait rapat dengan keluarga gerut-gerut dan snappers. Keluarga ikan grunts ini memiliki mulut kecil dan gigi yang lebih kecil dan bibir berdaging tebal yang menjadi punca nama jolokannya sweetlips.

 

Mereka juga dapat menggertakkan gigi ketika tertangkap, mengeluarkan suara mendengus, dan kerana itulah ia mendapat nama grunt (mendengus).

 

Kenali Spesies Kontroversi Bernama Mandi Abu

 

IKLAN

Ikan kaci memilii warna kekelabuan ke coklat kekelabuan dengan garis-garis oren dan biru di kepala, bintik-bintik oren kecil pada bahagian atas tubuh, sirip dorsal dan sirip kaudal, dan margin bawah kehitaman pada sirip ekor.

 

Juvenil goldspotted sweetlips memiliki warna latar belakang coklat atau biru kekelabuan dengan garis-garis emas horizontal di seluruh tubuh. Seiring bertambahnya usia, garis-garis pada tubuh berubah menjadi titik-titik. Garis-garis pada wajah terutama tetap pada tempatnya.

 

Kenali Spesies Kontroversi Bernama Mandi Abu

 

Ikan yang tampak menarik dan cantik ini mampu membesar sehingga 60 cm. Ia boleh ditemui di perairan dari kedalaman 1-25 meter. Spesimen juvenil boleh ditemui di muara dan perairan cetek. Beberapa spesimen kadang-kadang mengembangkan suatu kondisi di mana kulit kelihatan menggelupas dan meninggalkan tompok coklat besar.

 

Ikan kaci dewasa lazimnya lebih gemar menyendiri dan umumnya mudah didekati. Mereka adalah ikan yang ingin tahu dan kadang-kadang akan datang dan memeriksa penyelam, tetapi jika seseorang terlalu dekat mereka akan cepat berenang ke tempat persembunyian atau duduk di bawah karangan.

 

IKLAN

Kenali Spesies Kontroversi Bernama Mandi Abu

 

Spesimen remaja sulit ditangkap dan bersembunyi di celah-celah atau gua ketika didekati. Terkadang mereka terlihat berenang dengan spesies kaci lainnya.

 

Goldspotted sweetlips ditemukan di sepanjang Lautan India, Pasifik barat dan Indo Pasifik Barat. Spesies remaja sering terlihat di terumbu, biasanya dekat dengan bommie karang dengan tempat persembunyian, yang dengan cepat mereka singgahi.

 

Kenali Spesies Kontroversi Bernama Mandi Abu

 

Spesimen dewasa terlihat tergantung di atas atau berdekatan karang pada siang hari, sendirian atau dalam kelompok kecil.

 

Goldspotted Sweetlips adalah spesies nokturnal yang aktif mencari makan pada waktu malam. Lazimnya mereka menjadikan ikan kecil, krustasea dan cecacing yang hidup di pasir sebagai makanan utama. Sangat sedikit yang diketahui tentang status pembiakannya, tetapi mereka dinyatakan mengawan dan bertelur dan mensenyawakan telur ke dalam terumbu karang.

 

Kenali Spesies Kontroversi Bernama Mandi Abu

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI