Kaki pancing ada pelbagai kerenah dan perangai yang kadang-kadang tak masuk akal. Bila dah berkawan dengan ramai kaki pancing, kita akan bertemu dengan pelbagai personaliti yang berbeza-beza. Jom kita berkenalan dengan 8 jenis kaki pancing yang biasa ditemui tak kira sama ada kat pantai, tasik, sungai, paya, kolam atau laut!

 

Otai

Haa, kalau dah namanya otai, biasanya dia mestilah agak berusia orangnya. Biasa kita tengok muka je dah tau yang otai ni ada banyak ilmu dan pengalaman di dada. Ilmu dia ni tahap power sampailah ikan baru makan umpan dia dah tau ikan apa yang makan tu. Power tak, power tak?

 

Kenali Jenis-Jenis Kaki Pancing

 

Nubis

Yang ni pulak kategori budak baru belajarlah. Nubis ni bahasa biasa yang digunakan kaki pancing dan ia membawa maksud ‘newbie’. Biasanya yang nubis-nubis ni akan banyak berdampingan dengan pemancing yang lebih berpengalaman untuk timba lebih banyak ilmu.

 

IKLAN

Gebang

Kaki pancing jenis gebang ni pun dah makin ramai. Dia punya sembang kencang macam tornado wa cakap lu! Kononnya, dia lah yang paling power mancing. Dialah yang selalu tarik ikan besar kereta kebal dan sebagainya. Yang jenis macam ni biasanya akan selalu dielakkan oleh kaki pancing yang lain.

 

Kenali Jenis-Jenis Kaki Pancing

 

Masuk Air

Jenis yang masuk air ni kalau buat kawan memang best! Tak kiralah mancing kat mana, ada je lawak-lawak yang tahap maharaja lawak yang diorang hidangkan kat kawan-kawan. Yang bestnya memancing dengan orang macam ni ialah kita takkan rasa bosan kalau ikan tak makan umpan. Yang tak bestnya, ikan memang takkan makan umpan sebab suara dia je yang menggegarkan seluruh semesta. Ikan pun lari bhai!

IKLAN

 

Makan Angin

Kaki pancing yang jenis makan angin ni biasanya bukan jenis yang minat memancing sangat. Dia keluar memancing pun semata-mata nak menikmati alam semula jadi katanya. Jadi target diorang pun bukanlah nak ikan sangat. Cukuplah sekadar bertapa ambik angin kat laut atau pun melihat kehijauan alam semula jadi.

 

Kenali Jenis-Jenis Kaki Pancing

 

IKLAN

Segak

Ni pulak jenis menitikberatkan soal pemakaian sewaktu keluar memancing. Dia punya handsome tu memang sampai tahap boleh buat bini was-was lah nak bagi izin keluar memancing.

 

Sipoo

Sipoo @ sifu ni biasanya gelaran yang selalu diberi kat kaki pancing yang selalu hanyir. Kejap-kejap, dia je yang selalu tarik ikan. Sampaikan tahap hulur tali dengan mata kail kosong pun masih boleh dapat ikan. Kawan-kawan yang jeles tu lah yang bagi gelaran sipoo ni. Biasanya dalam satu grup tu mesti ada sorang yang akan diangkat jadi sipoo.

 

Kenali Jenis-Jenis Kaki Pancing

 

Retis

Haa, yang ni pulak gelaran kat kaki pancing yang muka dia je yang selalu keluar majalah memancing, surat khabar atau televisyen. Level-level retis ni biasanya jenis yang agak popular lah dalam arena pemancingan ni.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI