Threadfin atau polynemid adalah nama biasa bagi ahli keluarga Polynemidae. Mereka ditemui di perairan tropika dan subtropika semua lautan.

Kebanyakan threadfin adalah ikan makanan penting di banyak bahagian tropika.

 

Mereka mudah dikenal pasti sebagai keluarga kerana keserupaan mereka dalam penampilan badan keseluruhan, keadaan mata dan ruji sirip pektoral.

Sirip pektoral dibahagikan kepada 2 bahagian, sirip atas yang lengkap dengan ruji dan sirip yang lebih bawah dengan ruji 3 hingga 16 panjang yang tidak bercantum.

 

Kebanyakan spesies boleh ditemui di perairan pantai dan estuari, walaupun ada yang hidup sepenuhnya di sungai-sungai air tawar.

Threadfin biasanya menggemari habitat di dasar pasir dan berlumpur di kedalaman kurang dari 150 meter. Mereka memakan ikan kecil dan krustasea.

Beberapa spesies yang lebih kecil memakan plankton.

IKLAN

 

Terdapat 8 genus dan kira-kira 42 spesies di seluruh dunia. Malaysia diwakili oleh 5 genera dan kira-kira 12 spesies.

 

Spesies yang akan diketengahkan ini ialah kurau atau turut dinamakan sebagai senohong yang merujuk kepada kurau yang lebih besar.

Ia merupakan spesies sasaran utama bagi pemancing tebing atau bersampan di estuari.

Ikan yang membawa nama saintifik Polynemus indicus dan Indian threadfin di peringkat global ini mampu membesar panjang sekurang-kurangnya 113cm namun spesimen yang biasa ditemui sekitar 65cm sahaja.

IKLAN

 

Gelaran threadfin yang diberikan adalah berdasarkan keunikan kurau yang mempunyai sirip seakan benang (seperti janggut) yang berjuaai keluar di bawah pipinya.

Kurau tinggal di kawasan muara dan persisiran yang berlumput. Janggut yang saya maksudkan tadi amat penting untuk kegunaan kurau sebagai deria (feelers) di perairan yang keruh untuk mencari makanan.

 

Kenali Ikan Kurau!!

IKLAN

 

Kurau mempunyai ekor yang sangat bercabang dan dua sirip dorsal yang sama saiznya. Bentuk dan kelebaran sirip analnya lebih kurang sama dengan sirip dorsal kedua.

Ikan kurau dipercayai mampu menjangkat berat sehingga 30kg. berbanding senangin, kurau kelihatan gelap dan lebam.

Perbezaan kurau tempatan dengan kurau banyak terdapat di Australia (Polynemus sheridani).

 

Kenali Ikan Kurau!!

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI