Sebagaimana gerepoh, cupak, sagai atau ebek, ikan cermin juga tergolong dalam genus Caranginae dengan nama biasa barcheek trevally (juga dikenali sebagai barcheek kingfish

itu, Shortridge trevally dan oblique-banded trevally) dengan nama saintifik Carangoides plagiotaenia, adalah spesies ikan laut sederhana besar daripada keluarga jack.

 

Spesies selar ini bertaburan di seluruh perairan tropika rantau Pasifik Indo-barat, dari Afrika Selatan di barat ke Jepun, Australia dan beberapa pulau-pulau Pasifik tengah kecil di timur.

Spesies yang mendiami perairan pantai dan luar pesisir, di sepanjang lereng lagun dan terumbu mendalam pelantar benua, di mana ia merupakan pemangsa kepada ikan kecil dan krustasea.

 

Kenali Ikan Cermin

 

Ia adalah ikan yang sederhana besar, berkembang dengan panjang maksimum yang dicatatkan 50 cm, dan dapat dibezakan daripada spesies yang sama dengan rahang bawah agak menonjol dan coreng gelap di operkulum itu.

 

Bentuk umum adalah sama dengan spesies yang lain, yang mempunyai badan bujur mampat, dengan punggung dan berkenaan profil abdomen sama cembung, walaupun dalam spesimen besar, profil punggung kepala adalah hampir lurus.

 

Badan ikan cermin adalah warna perak, yang lebih kelabu di bahagian atas dan menjadi pucat di bahagian bawah, dengan enam atau tujuh coreng atau tompok agak hitam serong kadang-kadang hadir di atas garis lateral.

IKLAN

Spesimen cermin dewasa besar kadang-kadang mempunyai tompok kuning kecil yang bertaburan di sisi badan mereka.

 

Kenali Ikan Cermin

 

Barcheek trevally memiliki badan warna perak, lebih kekelabuan di bahagian atas dan menjadi lebih pucat di bawah, dengan 6 atau 7 jalur senget gelap kadang-kadang hadir di atas garis tengah.

 

Nama umum spesies ini adalah kerana margin hitam pada preoperkulum, memberikan penampilan ‘barred cheek (pipi berpalang)’, tanpa bintik kehitaman lebih jauh pada operkulum.

 

IKLAN

Spesies besar juga diketahui kadang-kadang memiliki bintik-bintik kuning kecil yang tersebar di sisi mereka. Sirip ekor, sirip dorsal dan sirip anal berwarna kehitaman hingga

gelap, dengan hujung paling hadapan sirip pelvik dan margin distal sirip anal putih. Sirip pektoral berwarna pucat.

 

TAKSONOMI

Kingdom: Animalia

Phylum: Chordata

Class: Actinopterygii

Order: Perciformes

IKLAN

Suborder: Percoidei

Superfamily: Percoidea

Family: Carangidae

Genus: Carangoides

Species: C. plagiotaenia

Binomial name: Carangoides plagiotaenia

 

Kenali Ikan Cermin

kenali juga Kenali Ikan Temerih (Ibu Gelama)

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI