Ciri-ciri utama yang mudah kita mengenali ikan barat-barat ialah badan leper, mulut kecil, bergigi kapak kecil tajam menuris, kulitnya kesat tanpa sisik seperti kulit ikan yu. Sesetengah tempat ia dipanggil leatherjacket yang memberi makna ikan berkulit liat.

 

Kenali Ikan Barat-Barat!!

 

Namun kulitnya tidak keras seperti ikan jebong atau triggerfish. Satu lagi ciri utama barat-barat ialah sirip dorsal utama hanya ditumbuhi satu duri tajam keras seperti sengat ikan duri.

 

Bezanya duri keras ini hanya satu sahaja dan terpacak di bahagian atas badan atau hampir dengan bebola mata. Kulit ikan yang unik ini dicipta untuk melindungi isinya yang lembut dan putih jernih. Saiz dewasa ikan barat-barat ini menjangkau sekaki lebih.

 

Kenali Ikan Barat-Barat!!

 

IKLAN

Habitat Dan Taburan

Ikan barat ini biasanya ditemui bersama-sama Sargassum iaitu sejenis hidupan laut algae kelabu mudah terpisah pada rumpun utama dan hanyut di laut lepas. Ikan barat dikatakan gemar mengikuti pergerakan rumpunan hidupan laut ini bebas di lautan lepas bagi memudahkan ia mencari sumber buruan dan perlindungan.

 

Sargassum atau rumpai laut ini boleh dikatakan sebagai perumah sementara kepada ikan kurang menjadi buruan kaki pancing. Walaupun ia boleh menghuni lautan dan laut, untuk memancingnya pula, pemancing boleh mencuba di kawasan yang memiliki bunga karang.

 

Tidak semua barat-barat menghuni lautan lepas dan ada juga gemar mendiami kawasan sub-tropika yang kaya dengan dasar berkarang untuk di jadikan tempat perlindungan dan pembiakan.

 

IKLAN

Kenali Ikan Barat-Barat!!

 

Melalui pengamatan saya, di Semenanjung ikan barat-barat pernah terpikat pada mata pancing di Pulau Jarak di Perak dan Pulau Aur di Johor. Kedua-dua kawasan pancing ini adalah berstruktur batu karang tebal dan memiliki rumpai laut di sekitarnya.

 

Tapi uniknya ikan barat-barat sering dilihat timbul di permukaan mencari makanan. Ia kadang kala boleh dilihat sekitar unjam bersama-sama kumpulan ikan telinga gajah berlawi panjang iaitu sub-spesies telinga gajah yang amat jarang tertarik dengan umpan pemancing.

 

Nama saintifik: Alutera scripta

IKLAN

Nama tempatan: Barat, bebarat, ikan ayam

Ciri fizikal: Badan nipis melebar. Ekor separa bulat. Sirip dorsal pertama tajam dan keras. Kulit liat tapi tidak seliat ikan yu.

Diet: Hidupan dasar seperti cacing laut, moluska, krutesia dan anak ikan (kecil).

Habitat: Pertengahan dan dasar berkarang lembut serta lautan lepas

Taburan: Laut China Selatan, Antlantik dan Lautan Pacifik

Tempatan: Hampir keseluruhan semenanjung, Sabah dan Sarawak. Taburan di pantai timur lebih ketara berbanding di pantai barat Semenanjung

 

Kenali Ikan Barat-Barat!!

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI