Taksonomi

Kingdom: Animalia

Phylum: Chordata

Class: Amphibia

Order: Urodela

Family: Ambystomatidae

Genus: Ambystoma

Species: A. Mexicanum

Binomial name: Ambystoma mexicanum

IKLAN

 

Kenali Haiwan Akuatik Unik Berkuasa X-Men

 

Sering digelar Mexican Walking Fish, Mexican Salamander dan ‘Water Monsters’, Axolotl dikenali dengan abiliti untuk regenerasi atau keupayaan untuk sembuh kembali hampir kesemua anggota tubuhnya. Abiliti ini juga menyebabkan haiwan ini sering ditangkap untuk digunakan sebagai kajian.

 

Haiwan unik ini mempunyai insang luaran, tiada kelopak mata seperti ikan serta bentuk seakan salamander. Jarang sekali membesar lebih daripada 30 cm panjang, Axolotl merupakan salah satu haiwan unik namun diancam risiko kepupusan akibat pencemaran air dan menjadi mangsa spesies pendatang di Mexico.

IKLAN

 

Kenali Haiwan Akuatik Unik Berkuasa X-Men

 

Axolotl atau nama saintifiknya Ambystoma mexicanum sebenarnya merupakan amfibia dan merupakan salah satu spesies salamander yang tidak bermetamorfosis. Oleh sebab itu haiwan ini mempunyai insang kekal dan hidup di kawasan akuatik seperti berudu namun tidak bermetamorfosis ke peringkat seterusnya.

 

Walaupun tidak membesar dan Axolotl merupakan haiwan neotonik, di mana mereka mampu mencapai peringkat kematangan dari seksual. Pengkaji percaya ini merupakan mekanisma bagi Axolotl untuk meneruskan kelangsungan hidup.

IKLAN

 

Kenali Haiwan Akuatik Unik Berkuasa X-Men

 

Hingga kini, risiko kepupusan Axolotl amat tinggi. Beberapa pihak mengambil langkah untuk mengelakkan Axolotl daripada pupus. Contohnya Aquaria Fun Park di Austria telah membuat akuarium khas untuk Axolotl yang diambil dari Mexico untuk tatapan dan kesedaran pengunjung.

 

Insang luaran, bentuk seakan salamander, hidup di dalam air dan abiliti untuk tumbuh semula organ badannya. Semuanya pasti cukup unik untuk menarik pengunjung melihat Axolotl ini, apatah lagi dengan rupanya yang seakan tersenyum!

 

Kenali Haiwan Akuatik Unik Berkuasa X-Men

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI