Kupang atau kupang hijau merupakan sejenis siput (mollusk) iaitu dari keluarga siput yang popular di kalangan masyarakat Malaysia untuk hidangan istimewa makanan laut. Terdapat beberapa jenis kupang seperti kupang di dalam air laut (Pteriomorpha spp), kupang air tawar (Palaeoheterodonta spp) dan juga sejenis kupang zebra (Heterodonta spp).

 

Kupang hijau mempunyai kulit keras berwarna hijau coklat yang mengandungi bahagian isi kupang yang berwarna kuning oren dan hitam. Isi kupang akan melekat pada bahagian pangkal cengkerang dengan kuat dan ianya merupakan bahagian isi yang paling sedap dimakan sebagai makanan laut.

 

Mengenal Spesies Siput Kupang

 

Kulit kupang akan terbuka di dalam air dan memerangkap plankton dalam air sebagai makanan (filtering process) dari ianya kecil sehingga membesar.

 

Benih anak kupang yang melekat pada tali akan berkumpul dan membentuk satu bongkah kupang sehingga seberat 100-300 kg satu tali (bergantung kepada musim dan lokasi).

 

Pemeriksaan dijalankan mengikut kesesuaian masa di mana kupang yang telah besar boleh dituai sementara yang kecil-kecil dibiarkan untuk membesar.

IKLAN

 

Mengenal Spesies Siput Kupang

 

Pastikan ada giliran menjaga kawasan ternakan kupang pada waktu menuai kerana jika tidak dikawal maka orang lain akan datang menuainya.

 

Kupang segar bersaiz kecil biasa dijual dari bulan Mac-Jun dan bersaiz sederhana dari bulan Jun-Julai sementara selepas itu kebanyakkannya akan bersaiz besar. Kebanyakannya lebih suka kupang bersaiz sederhana kerana rasa isi kupang lebih manis dan tidak terlalu keras.

 

Mengenal Spesies Siput Kupang

IKLAN

 

Industri ternakan kupang di Malaysia kena diteruskan dengan menyediakan permit penternakan dan teknologi lebih baik dari pihak tertentu. Masalah serangan perosak seperti jenis siput lain yang merosakan kupang perlu diatasi dan kempen kualiti logam berat juga perlu dipantau.

 

Sampel-sampel kupang sering dan perlu diperiksa mengikut jadual berkala untuk mempastikan keselamatan kupang dari menjadi makanan toksik kepada manusia terutama dalam kandungan logam berat dan organisma merbahaya.

 

Mengenal Spesies Siput Kupang

 

Projek menternak kupang dilaksanakan dengan memasang tiang atau kayu nibung di dalam laut pesisir pantai disusun dan mengikat tali yang digantung dengan pemberat dalam air laut.

IKLAN

 

Di kawasan Laut Selat Johor (Tebrau dan Pontian) teknologi terkini menggunakan pelampung plastik dan tali kupang digantung di bawahnya.

 

Benih-benih kupang semulajadi akan melekat pada tali-tali tersebut dan membesar selama 7-10 bulan sebelum diperiksa untuk dituai.

 

Mengenal Spesies Siput Kupang

 

Walaupun musim pembenihan dan penuaian kupang berbeza mengikut kawasan dan faktor cuaca, lazimnya musim panas (Januari-Febuari) adalah musim pembenihan dan mula menuai pada Julai (Kupang kecil) dan September-Disember (Kerang cukup besar). Penuaian juga dijalankan pada luar musim dengan membuat pemilihan pada tali.

 

Mengenal Spesies Siput Kupang

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI