Meskipun gewang renangan atau swimbait telah lama wujud melebihi 40 tahun, namun populariti mereka tidak pernah jatuh malah telah mencapai tahap yang paling tinggi. Berikut merupakan antara swimbait termahal yang digemari oleh pemancing largemouth bass (LMB) di Amerika.

 

Roman Made South (USD 140.00)

 

South adalah swimbait mewah ketiga yang terdapat di Amerika Syarikat dari Roman Made. Ia mengambil namanya sempena kawasan selatan Tasik Biwa di Jepun. Pada saiz 4½ inci dan seberat lebih kurang 2 auns, South jauh lebih kecil daripada The Mother dan Mother Triple.

 

Pembinaan yang bersatu padanya membantu meniru bunyi bluebills yang muncul di permukaan, gambaran bass dari bawah dan menimbulkan serangan gewang permukaan yang ganas. South adalah gewang terapung untuk menewaskan pemangsa perairan berumput dan struktur cetek lain.

 

Kenali Gewang Harga Keras Pasaran Amerika

 

Kaesu Kotetsu (USD 170.00)

 

IKLAN

Satu lagi keajaiban pembuatan gewang Jepun, Kotetsu adalah swimbait yang menonjol. Perkara pertama yang anda perhatikan adalah kekurangan cangkuk mata tiga. Ia bukan sahaja direka bentuk kalis sangkut, tetapi ia juga menghalang ayunan mata tiga daripada merosakkan gewang.

 

Kotetsu diperbuat daripada kayu kimia yang mempunyai ketumpatan yang konsisten. Bahan ini juga menghasilkan bunyi percikan dan menolak air dengan cara yang meniru umpan sebenar. Ia adalah salah satu swimbait yang lebih kecil dalam senarai ini, hanya 6 inci dan beratnya hanya 1 auns.

 

Kenali Gewang Harga Keras Pasaran Amerika

 

Deps Slide Swimmer 250 (USD 180.00)

 

IKLAN

Swimmer Slide telah menjadi viral di kalangan pemancing bass untuk menggunakan Deps. Umpan ini datang dalam dua saiz yang berbeza, dan anda perlu membuka dompet anda sedikit lebih luas untuk memilikinya.

 

The Slide Swimmer 250 adalah swimbait magnum saiz dengan terperinci yang luar biasa, terima kasih kepada mata 3D dan skala dan pola insang yang kelihatan benar-benar seakan-akan hidup. Dengan saiz 10 inci, 6½-ounce Slide Swimmer 250 tenggelam perlahan-lahan dan direka untuk bergerak secara senyap melalui air. Perincian dan gerakannya praktikal tanpa cacat.

 

Kenali Gewang Harga Keras Pasaran Amerika

 

Roman Made Mother (USD 440.00)

IKLAN

 

Pada 1 Julai 2009, sebilangan pemancing bass Amerika telah mendengar bahawa Manabu Kurita atau Roman Made telah tiba di Lake Biwa. Ia segera terkesan keesokan harinya apabila Kurita berjaya menyamai rekod dunia George Perry dengan mendaratkan largemouth bass seberat 22 pound 5 auns. Kurita segera mendapat liputan meluas di akbar.

 

Kenali Gewang Harga Keras Pasaran Amerika

 

Roman Made Mother Triple (USD 476.00)

 

Karya seni ini adalah penjelmaan tiga segmen dari legenda Roman Made Mother. Gewang ini tidak mempunyai ketukangan asal, tetapi gabungan pembinaannya memberikannya aksi lebih baik. Dengan lebih banyak pergerakan daripada two-segment glider. Seperti mana semua ciptaan Roman Made, Mother Triple ini juga buatan tangan di Jepun, oleh Toshinori Takeyama.

 

Berat hanya 10 auns dan berukuran 12 inci panjang, jadi pastikan anda mempunyai joran yang dapat mengendalikannya. Mother Triple Ibu didapati dalam sembilan corak warna yang dicat dengan tangan.

 

Kenali Gewang Harga Keras Pasaran Amerika

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI