Tergolong dalam keluarga cacing atau worm, umpun-umpun turut memiliki pelbagai spesies dan nama yang kebanyakannya membabitkan habitatnya.

Umpun-umpun atau ada yang memanggilnya perumpun atau ruat merupakan umpan yang sangat mujarab khususnya untuk pancingan di muara atau air payau.

 

Umpun Nipah

Tidak kiralah sungai mahupun laut, umpun nipah sering menjadi pilihan kaki pancing.

Umpun nipah dikatakan boleh bertahan begitu lama terutama jika pemancing menyimpannya di tempat yang sesuai.

Suatu teknik yang mudah untuk memastikan umpun jenis ini tahan lebih lama ialah dengan menggunakan bahagian dari ekor terlebih dahulu dan akhirnya barulah menggunakan bahagian kepala.

 

Kenali Famili Spesies Umpun-Umpun

 

Umpun Sarung/Sarang

IKLAN

Umpun sarung merupakan sejenis umpan yang paling popular untuk sukan memancing. Umpun sarung biasanya mendiami kawasan berpaya bakau dan berlumpur.

Umpan ini begitu unik sekali kerana ianya tidak seperti umpun-umpun yang lain, di mana ia bersembunyi di dalam sarangnya yang berwarna hitam.

 

Kenali Famili Spesies Umpun-Umpun

 

Umpun Pasir

Umpun pasir atau beach worm yang mana habitatnya 100% hidup di pasir. Ia berwarna putih pink pada bahagian kepala dan sedikit bulat dari kepala sampai ekor.

Badan sampai ekor mudah putus dan bersifat rapuh. Berdarah putih kekuningan dan tiada gigi kacip.

IKLAN

Kebiasaannya umpun jenis ini senang ditemui di kawasan yang mempunyai pasir yang kasar. Untuk mendapatkan saiz umpun pasir yang lebih kasar, teknik menangkap menggunakan tangan amat popular.

Biasanya, belacan atau ikan busuk sering digunakan untuk menarik perhatian umpun ini keluar dari pasir dan  tangan haruslah sepantas yang mungkin untuk menarik umpan ini.

Spesies target yang sering terpedaya dengan umpan pasir ini ialah bebolos, gelama dan daun baru.

 

Kenali Famili Spesies Umpun-Umpun

baca juga Cara Mudah Nak Cari Umpun-Umpun Pasir

 

Umpun Beting/Merah

IKLAN

Umpun beting atau merah kelihatan agak sama dengan umpun ruat. Namun, saiznya lebih kecil dan badannya lebih anjal daripada umpun ruat. Umpun jenis ini begitu mudah di cari terutama di kawasan yang berbeting pasir.

Hanya perlu menunggu air surut sepenuhnya, dan cari mata atau tompok berwarna biru kehitaman di beting tersebut dan galilah di kawasan itu.

 

Umpun Jangkau / Jengkau

Ia biasanya berwarna kuning kemerahan dan ada yang kuning kehitaman dan mempunyai kaki yang banyak. Seperti umpun beting,  ia menjadikan kawasan berbeting pasir sebagai habitat semulajadinya.

Biasanya untuk mencari umpun ini, perlulah menggunakan mata tiga dan gali di sekitar beting pasir. Namun jangan terkejut, spesies umpun jangkau ini begitu digemari oleh pelbagai spesies ikan.

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI