Istilah Asian carp atau kap Asia adalah merujuk kepada ikan dalam keluarga Cyprinid seperti Goldfish (ikan mas), koi dan common carp (leekoh). Dalam dunia spesies akuatik, istilah Asian Carp secara khusus merujuk kepada empat spesies yang diperkenalkan dan memberi ancaman besar kepada persekitaran air tawar:

 

Kenali 4 Jenis Ikan Tongsan Popular

 

Bighead carp (tongsan kepala besar – Hypophthalmichthys nobilis)

Silver carp (tongsan sisik halus – H. molitrix)

Black carp (tongsan hitam – Mylopharyngodon piceus)

Grass carp (tongsan sisik kasar – Ctenopharyngodon idella).

 

Walaupun mereka akan mendiami tasik dan kolam, Asian Carp lebih menyukai sungai-sungai yang besar dan arus bergerak perlahan dengan kekeruhan yang tinggi, tahap sederhana hingga rendah oksigen dan suhu air sederhana.

 

IKLAN

Kenali 4 Jenis Ikan Tongsan Popular

 

Tongsan Kepala Besar

 

Ikan tongsan atau kap kepala besar mendapat nama sempena bentuk kepalanya yang besar seperti piala tanpa tulang, diidentifikasi oleh banyak tompok gelap pada sisi badannya, mulut besar, dan rahang bawah yang memanjang melewati rahang atas (bayangkan rupa anjing bulldog, tetapi dengan lebih lendir).

Matanya terletak sangat rendah di kepalanya dan umumnya terlihat ke bawah. Spesimen dewasa ikan ini dapat membesar panjang sehingga 4 kaki dan berat lebih dari 100 pound.

 

Kenali 4 Jenis Ikan Tongsan Popular

IKLAN

 

Tongsan sisik halus

 

Ikan kap perak atau tongsan sisik halus memiliki warna yang sangat seragam yang berubah dari perak cerah ketika remaja ke rona lebih kehijauan apabila dewasa. Kepala ikan tongsan sisik halus juga tidak sebesar ikan tongsan kepala besar dengan mulut terbalik besar dan mata besar yang rendah pada kepala terlihat sedikit ke bawah. Spesimen dewasa mampu membesar sehingga 4 kaki panjang dan memiliki berat 75-100 lbs.

 

Kenali 4 Jenis Ikan Tongsan Popular

 

Tongsan sisik kasar

IKLAN

 

Ikan tongsan sisik kasar atau kap rumput memiliki bentuk tubuh lonjong dibandingkan dengan yang dikompresi secara lateral (diratakan dari sisi ke sisi) tubuh spesies ikan kap lainnya. Warna tubuh gelap kelabu keperakan di atas dengan sisi badan sedikit keemasan dan perut berwarna putih. Sisik ikan kap rumput sangat besar dan dikatakan seperti menyerupai pola pagar rantai.

Maka tidak hairanlah ia juga digelar ikan tongsan sisik kasar di negara kita. Ikan kap rumput ini mampu membesar sehingga 5 kaki panjang dan berat yang sangat luar biasa, 143 lbs.

 

Kenali 4 Jenis Ikan Tongsan Popular

 

Tongsan hitam

 

Ikan tongsan hitam atau kap hitam atau tongsan hitam sangat mirip dengan kap rumput, tetapi memiliki warna coklat hitam secara keseluruhan dan sirip kelabu kehitaman. Tubuh ikan kap hitam dimampat dan berbentuk torpedo. Pharyngeal teeth atau gigi faring berwarna hitam ikan kap hitam menyerupai geraham manusia dan digunakan untuk menghancurkan cengkerang siput dan moluska. Ikan bersaiz monster ini juga mampu membesar panjang sehingga 5 kaki panjang dan dengan berat 150lbs.

 

Kenali 4 Jenis Ikan Tongsan Popular

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI