Penyelamat gewang atau lure retriver merupakan aksesori memancing khusus untuk melepaskan umpan tiruan atau gewang yang tersangkut pada hadangan di dalam air. Bagi peminat teknik casting dengan menaiki sampan, ia merupakan aksesori yang wajib ada.

 

Kenali 3 Type Alat Penyelamat Gewang Tersangkut

 

Jenis Hentak

 

Jika ingin diberi nama, bolehlah ia dinamakan sebagai penyelamat gewang jenis hentak. Penyelamat gewang jenis hentakan ini merupakan antara ciptaan terawal dalam rekaan penyelamat gewang. Melihat pada bentuk rekaan sahaja, agak mudah untuk mengagak bagaimana ia berfungsi.

 

Kenali 3 Type Alat Penyelamat Gewang Tersangkut

 

Untuk lebih jelas lagi, penyelamat gewang jenis hentakan ini berfungsi dengan cara menghentak dan menolak badan gewang dengan pemberat atau secara terus pada mata kail yang tersangkut.

 

Namun penyelamat gewang jenis ini ada kelemahannya tersendiri. Pertama, ia hanya boleh digunakan secara menegak di mana pemancing perlu berada tepat di atas lokasi gewang yang tersangkut agar penyelamat gewang tersebut dapat dilepaskan dan melurut turun dengan laju. Maka ia hanya sesuai untuk memancing di atas bot.

 

IKLAN

Kenali 3 Type Alat Penyelamat Gewang Tersangkut

 

Seperkara lagi, hentakan yang berlaku juga boleh menyebabkan kerosakan pada gewang yang digunakan. Jika menggunakan gewang murah, spoon atau softplastic mungkin agak berkurang kerugian yang bakal ditanggung.

 

Jenis Cangkuk

 

Penyelamat gewang jenis merupakan penyelamat gewang masa kini yang paling efisien keberkesanannya. Penyelamat gewang jenis ini lebih bersifat mesra gewang kerana pemberat pada penyelamat gewang ini hanya berfungsi sebagai pemberat bagi memudahkan penyelamat gewang menggelonsor turun ke gewang yang tersangkut.

 

Kenali 3 Type Alat Penyelamat Gewang Tersangkut

IKLAN

 

Bahagian yang memainkan peranan utama ialah dawai yang melingkar seperti huruf U di bahagian hadapan penyelamat gewang.

 

Dawai inilah yang akan berpaut pada kili atau split ring dan akan ditarik bagi melepaskan gewang yang tersekat.

 

Kenali 3 Type Alat Penyelamat Gewang Tersangkut

 

Walau bagaimana pun penggunaan penyelamat gewang ini masih berisiko akan kehilangan gewang jika menggunakan kili atau split ring kurang berkualiti dan yang pasti ia akan menyebabkan kerosakan pada mata kail yang digunakan.

IKLAN

 

Jenis Jala

 

Saya percaya penyelamat gewang jenis ini, bukan saja ramai di antara kita yang tidak pernah guna malah tidak tahu kewujudannya. Saya sendiri juga tidak pernah terfikir untuk menggunakan penyelamat gewang jenis ini.

 

Kenali 3 Type Alat Penyelamat Gewang Tersangkut

 

Sebagaimana mana di dalam gambar, penyelamat jenis ini lebih mirip kepada konsep jala. Anda boleh apa saja material yang tahan lasak untuk menghasilkannya.

 

Cara penggunaan juga seperti jala. Pemberat digunakan untuk memudahkan lontaran. Penyelamat gewang ini digunakan untuk ‘menjaring’ gewang yang tersangkut dan putus di dalam.

 

Kenali 3 Type Alat Penyelamat Gewang Tersangkut

 

Namun untuk berjaya, anda haruslah melontar penyelamat gewang ini tepat ke kawasan di mana ia tersangkut. Gewang yang terputus dan hanyut juga boleh diselamatkan dengan penyelamat gewang ini.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI