Tahun lalu sebanyak 1.8 tan ikan pelbagai spesies berjaya dituai. Namun tahun ini ia sedikit berkurang tetapi tetap melebihi 1 tan hasilnya dan ia berlangsung dengan penuh meriah.

 

Lebih 400 penduduk menyertai Pesta Mongoi Bombon atau ‘menuai ikan Tagal’ dalam bahasa Dusun di Kampung Poturidong, Kiulu, kelmarin.

Ia merupakan acara tahunan yang amat dinanti-nantikan penduduk menjelang musim kemarau.

 

Uniknya, aktiviti menangkap ikan Tagal hanya diadakan apabila Sungai Kiulu menjadi cetek dan tenang.

Menurut Ketua Kampung Poturidong yang juga Pengerusi Persatuan Tagal, Juara Gidal, 73, selain berkongsi hasil tangkapan, acara itu juga bertujuan merapatkan hubungan kekeluargaan.

Katanya, penduduk kampung sudah bersetuju untuk menuruti semangat Tagal supaya tidak menangkap ikan pada hari-hari biasa.

IKLAN

 

“Kami menetapkan peraturan, sesiapa yang didapati menangkap ikan akan dikenakan denda seekor kerbau untuk kesalahan pertama dan bagi kesalahan kedua, pesalah akan dirujuk ke Mahkamah Anak Negeri kerana tidak menghormati semangat Tagal,” katanya ketika ditemui di sini.

 

Pesta itu bukan sahaja disertai saudara-mara penduduk, malah rakan dari luar daerah turut berpeluang menikmati pengalaman menangkap ikan secara tradisional.

Antara ikan yang ada di sungai berkenaan ialah ikan Barob, Pelian, Sarawi dan Lampam Sungai atau lebih dikenali sebagai Gayomato.

Pesta yang mula diadakan sejak 1986 itu tidak pernah menghampakan penduduk kerana hasil yang diperoleh setiap tahun mencecah 1.2 tan ikan air tawar.

IKLAN

 

Lebih menarik, selepas berjaya ‘mendaratkan’ ikan air tawar, penduduk, terutama wanita akan memasak juadah hasil ikan tangkapan untuk dimakan semua penduduk yang menghadiri pesta.

Juara berkata, kawasan ikan Tagal ini dibahagikan kepada beberapa kawasan untuk tujuan pembiakan, pemuliharaan dan tarikan pelancongan.

Katanya, ini bagi memastikan spesies ikan air tawar sentiasa terjaga dan tidak merosakkan ekosistem air sungai yang menjadi kebanggaan penduduk Kiulu.

 

Penduduk, Rushdi Lusi, 42, berkata setiap kali pesta berlangsung, mereka tidak akan hampa kerana penduduk mampu menaikkan ikan besar sehingga mencecah 4.6 kilogram.

IKLAN

Katanya, pengalaman menangkap ikan secara tradisional yang dipelajari daripada orang tua menjadi panduan berguna untuknya setiap kali menyertai pesta.

 

Pengunjung luar daerah, Faznie Baili, 37, berkata dia menemani rakannya datang ke sini untuk merasai sendiri pengalaman menangkap ikan secara tradisional.

Katanya, kemeriahan menangkap ikan, selain kerjasama erat sesama penduduk kampung menyebabkan dia ingin kembali pada tahun depan.

 

Kemeriahan Menuai Ikan Tagal

 

sumber : https://www.bharian.com.my/berita/wilayah/2018/08/464202/pesta-menuai-ikan-tagal-dinanti-nantikan-musim-kemarau

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI