Taman Negara Kuala Koh merupakan sebahagian daripada taman negara semenanjung yang meliputi 4343 km persegi merangkumi Kelantan, Terengganu dan pahang. Ia merupakan satu-satunya pintu masuk rasmi di negeri Kelantan untuk ke Taman Negara. Kuala Koh terletak bertentangan dengan Sungai Lebir dan Sungai Koh.

 

Taman Negara Kuala Koh terletak kira-kira 290 kilometer dari Kuala Lumpur atau 185 kilometer dari Kota Bharu. Perjalanan dari Gua Musang sejauh 90 kilometer mengambil masa kira-kira 1 ½ jam. Felda Gugusan Aring merupakan pintu masuk ke Taman Negara Kuala Koh dan perlu meredah jalan felda dan tanah merah sejauh 45 kilometer.

 

Kelah Kuala Koh Masih Ramah

 

Hasrat untuk menguji kehandalan kelah melarikan umpan dan menyusup ke celah-celah bangkar sentiasa ada dalam diri. Hanya tidak pernah kesampaian, mungkin disebabkan tiada kesungguhan untuk merealitikannya.

 

Selesai pemeriksaan ala-ala kastam oleh renjer Taman Negara, barulah dapat ke lubuk secara berperingkat kerana bot pancung hanya mampu memuatkan empat pemancing dalam satu perjalanan.

 

Disebabkan ramai pemancing yang masuk lebih awal, maka kumpulan kami terpaksa dipecahkan kepada dua lubuk. Separuh dihantar ke Lubuk Kaloi Atas dan separuh lagi ke Lubuk Kedah.

 

Kelah Kuala Koh Masih Ramah

 

Selesai mendirikan khemah dan keperluannya, barulah umpan dilabuhkan dengan harapan menggunung. Naikkan kelah! Namun harapan saya segera merudum apabila batu ladung hidup saiz nombor 6 begitu mudah ditolak arus sungai.

IKLAN

 

Sedangkan itulah saiz paling besar yang dibawa. Tak sangka pulak arus sebegitu deras. Jika tidak bergolek pun, tali tangsi pula memerangkap dedaun yang hanyut di dasar sungai. Setiap kali tarik, ‘kelah daun’ yang naik.

 

Kelah Kuala Koh Masih Ramah

 

Itu pun kalau naik kerana acapkali arus akan menghanyutkan umpan dan akhirnya tersangkut pada bangkar. Cukup 3-4 kali kehilangan batu ladung, swivel dan mata kail, impian untuk menaikkan kelah secara bottom, terus terkubur.

 

Harapan untuk mendapatkan kelah disandarkan pula dengan kaedah casting. Apabila menjelang petang, kami mencuba nasib meranduk air separuh lutut dan melakukan di kawasan jeram menggunakan sesudu.

 

Ia bukanlah satu kaedah yang lazim untuk memancing kelah, malah pada sesetengah pemancing ia dianggap sebagai taboo. Mana boleh meranduk sungai untuk casting kelah.

IKLAN

 

Kelah Kuala Koh Masih Ramah

 

Ternyata ia bukanlah rukun memancing kelah kerana salah seorang daripada kami berjaya juga menaikkan seekor kelah dan lebih memeranjatkan, beliau hanya menggunakan sesudu atau spoon berstatus cap ayam! Spoon berharga kurang dari RM 5… bukannya spoon yang dianggap keramat atau rare.

 

Satu hari satu malam di Lubuk Kedah, kami berjaya menaikkan seekor kelah dan beberapa ekor ikan rong dan susur batang sebesar 3 jari.

 

Manakala satu grup bersebelahan kumpulan kami berkhemah turut berjaya menaikkan seekor kelah, hasil usaha mencari lubuk yang bersesuaian dengan menggunakan rakit buluh kepunyaan Orang Asli Bateq.

 

Kelah Kuala Koh Masih Ramah

IKLAN

 

Selain beberapa ekor lampam sungai yang agak kasar juga saiznya. Ia sesuatu yang menarik juga kerana dikhabarkan agak sukar untuk menaikkan spesies tersebut di Kuala Koh.

 

Hari berikutnya, Lubuk Kedah bertukar rupa. Ia tidak lagi sebagaimana lubuk kelah yang didambakan. Sunyi dan damai, sebaliknya tidak ubah seperti kawasan perkelahan. Tambah pula yang datang membawa keluarga dan menjadikan lubuk kelah ini sebagai kawasan berkelah. Siap ada kelas si ibu mengajar anak-anak berenang di bawah tali pancing. Dan kelas itu berlarutan dari pagi sehinggalah ke petang.

 

Episod berkelah di Kuala Koh diserikan pula dengan hujan lebat malam kedua. Sekaligus menamatkan sisa-sisa harapan untuk menaikkan kelah lagi.

 

Kelah Kuala Koh Masih Ramah

 

Hari ketiga, air sungai pula yang bertukar warna. Keruh umpama teh tarik. Sekeruh muka-muka kami juga barangkali. Yang jernih cuma wajah pengusaha bot pancung kerana tugasnya dapat diselesaikan lebih awal.

 

Dan secara peribadi pula, saya berharap ahli team Sentap yang baru melangkah ke hobi memancing ini tidak sentap sebagaimana nama kumpulan.

 

Kuala Koh masih ada kelah dan spesies-spesies lain. Kuala Koh masih lubuk memancing kelah… dan bukannya bertukar menjadi port berkelah.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI