Ikan tongkol hidup di laut lepas yang airnya turut tercemar dengan logam-logam berbahaya dan bersifat racun. Jika memakan ikan tongkol yang telah menyerap merkuri, ia boleh menyebabkan risiko terhadap perkembangan janin pada ibu hamil.

 

Selain itu, logam yang beracun boleh mengakibatkan risiko kecacatan otak pada bayi baru lahir. Untuk mengurangi risiko, buang bahagian kepala ikan tongkol ketika dibersihkan, sebelum diolah untuk dijadikan juadah, kerana bahagian kepala adalah yang paling terdedah menyerap merkuri.

 

Keburukan & Kebaikan Memakan Ikan Tongkol!!

 

Di sebalik itu, daging ikan tongkol memiliki banyak khasiat yang baik untuk kesihatan seperti:

 

IKLAN

Ikan tongkol bersifat rendah kolesterol juga mengandungi asid lemak omega-3 yang berfungsi untuk meminimumkan penyakit jantung koroner dan menurunkan kadar kolesterol di pembuluh darah.

 

Kandungan asid lemak omega-3 serta potassium yang terdapat dalam ikan tongkol membantu menurunkan tekanan darah tinggi dan tentunya mengurangi risiko serangan jantung mahupun stroke.

 

Ikan tongkol mengandung anti inflamasi, jadi ia berperanan akan mencegah peradangan pada tubuh seperti penyakit gout.

 

IKLAN

Keburukan & Kebaikan Memakan Ikan Tongkol!!

 

Bagi korang yang kekurangan sel darah merah, pengambilan ikan tongkol dengan rutin dapat membantu menyembuhkan sehingga badan tidak terasa lemah lagi. Kandungan zat besi juga vitamin B pada tongkol membantu pembentukan sel darah merah dalam tubuh.

 

Walau kaya dengan nutrisi, ikan tongkol ternyata rendah kalori. Selain itu ia mengandungi hormon leptin yang dapat membantu pembakaran kalori di dalam tubuh. Jadi, berat badan terjaga dan terhindar dari obesiti. Pilihan lebih baik ialah mengolah tongkol dengan cara direbus atau panggang.

 

IKLAN

Kandungan air dan lemak tidak tepu yang ada dalam tongkol akan membersihkan kotoran dalam pembuluh darah jika korang memakannya secara rutin.

 

Keburukan & Kebaikan Memakan Ikan Tongkol!!

 

Pada ikan tongkol terdapat protein yang fungsinya untuk membantu meningkatkan massa otot dan memperbaiki sel-sel dalam tubuh.

 

Untuk memilih ikan tongkol yang segar dan bagus maka pilihlah yang bersih, utuh, dan tidak berlendir. Pastikan memilih ikan tongkol dengan aroma yang khas dengan daging yang teksturnya masih padat juga kesat.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI