Sebut sahaja Joran Bagus pastinya ramai yang mengenalinya. Apa tidaknya suatu ketika dahulu, Joran Bagus bolehlah dikatakan antara penganjur pertandingan memancing yang terulung di Malaysia. Dari Utara hinggalah ke Selatan, sebut sahaja, pasti ada pertandingan memancing yang dianjurkan oleh syarikat ini.

 

Namun, di sebalik gahnya nama Joran Bagus di dalam arena pertandingan memancing Malaysia, mungkin ramai juga yang tidak mengetahui bahawa ia bermula dengan sebuah kedai yang menjual peralatan memancing.

 

Joran Bagus – Pembekal Peralatan Memancing & Penganjur Pertandingan

Jom like & See First www.facebook.com/umpanmania101

 

Joran Bagus mula-mula ditubuhkan pada tahun 1996. Bermula sebagai kedai pancing kecil-kecilan, kini Joran Bagus semakin melebarkan sayapnya apabila nama mereka mula dikenali ramai.

IKLAN

 

Atas sambutan yang begitu menggalakkan, kini Joran Bagus mempunyai 3 buah cawangan iaitu di Kota Tinggi dan Bandar Penawar, Johor dan yang terbaru, di Pekan, Pahang. Waktu perniagaan syarikat ini adalah bermula dari jam 8.30 pagi hingga 8.30 malam dan ia dibuka pada setiap hari.

 

Di Joran Bagus, semua jenama peralatan memancing ada dijual di sini. Daripada jenama high end sehinggalah ke jenama ekonomi semuanya ada di jual di sini. Ia juga tidak terhad untuk kaki pancing sungai sahaja, bahkan peralatan memancing untuk kaki pancing pantai mahupun laut dalam juga ada dijual di sini.

 

Joran Bagus – Pembekal Peralatan Memancing & Penganjur Pertandingan

IKLAN

 

Kesempatan penulis berada di Kota Tinggi baru-baru ini, sempat juga penulis singgah ke cawangan utama kedai Joran Bagus yang terletak betul-betul di pekan Kota Tinggi. Sempat juga penulis bertemu dengan pemilik syarikat Joran Bagus ini iaitu Encik Azmi Bin Hj Nan atau lebih mesra dikenali dengan panggilan Encik Azmi.

 

Menurutnya, sejak penubuhan syarikat ini, berbagai-bagai dugaan dan jatuh bangun telah dialami. Namun berbekalkan semangat cekal dan sikap tidak mudah berputus-asa, akhirnya Joran Bagus semakin mendapat tempat di hati kaki pancing Malaysia.

 

IKLAN

Joran Bagus – Pembekal Peralatan Memancing & Penganjur Pertandingan

Jom like & See First www.facebook.com/umpanmania101

 

Boleh dilihat, dewasa ini, semakin banyak syarikat pembekal peralatan memancing yang dimonopoli oleh bangsa asing. Namun, En Azmi nekad untuk terus bersaing untuk membuktikan syarikat milik bumiputera juga mampu bersaing dengan nama-nama besar yang lain.

 

Beliau juga amat berharap agar lebih ramai lagi bumiputera untuk berusaha menceburkan diri menjadi pembekal peralatan memancing di Malaysia. Apa yang penting, mereka haruslah mempunyai kecekalan dan semangat juang yang tinggi selain daripada mempunyai ilmu dan kepakaran di dalam sukan memancing untuk kekal lama.

 

Joran Bagus – Pembekal Peralatan Memancing & Penganjur Pertandingan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI