Banyak jenis ikan pari air tawar yang tersebar di seluruh dunia, tetapi hanya beberapa jenis saja yang boleh dijadikan ikan hiasan. Berikutan pertumbuhannya yang perlahan maka ia amat cocok dibela dalam akuarium. Berikut merupakan jenis-jenis ikan pari air tawar yang diminati ramai serta memiliki harga yang tinggi.

 

Pure Black Diamond Stingray

Jenis ini adalah ikan pari hiasan termahal di dunia. Berasal dari Sungai Xingu, Brazil. Ciri khas memiliki warna dasar hitam pekat dan lingkaran putih bersih yang menyelimuti kulit bahagian atas tubuhnya, ini alasannya ikan pari tersebut juga sering dinamakan polkadot stingray. Ia mendiami dasar sungai dan sesekali muncul ke permukaan air untuk mencari makan. Makanannya terdiri dari ikan-ikan kecil, udang, ketam dan kerang. Harga mahal kerana sangat rare dan susah untuk diternak.

 

Jenis-Jenis Pari Hiasan Cantik Terlajak

 

Leo X Motorola Stingray

Jenis ikan pari air tawar ini memiliki corak warna yang hampir sama dengan polkadot stingray. Pari Leo X Motorola Stingray sama-sama berasal dari Brazil, tetapi terdapat perbezaan pada warna dasarnya. Leo X Motorola Stingray memiliki warna dasar coklat muda dengan bintik lingkaran berwarna kuning yang terlihat lebih besar di bahagian tengah badan, sementara bahagian tepi memiliki pola lingkaran kuning kecil dan rapat.

 

Jenis-Jenis Pari Hiasan Cantik Terlajak

IKLAN

 

Flower Stingray

Pari ini berasal dari negara Amerika Selatan seperti Peru, Colombia, dan Brazil. Seperti namanya, Flower Stingray memiliki corak warna kulit menyerupai bunga kembang. Keunikan lainnya terdapat pada ukuran ekor ikan pari yang biasanya panjang tetapi jenis ikan pari air tawar ini hanya memiliki ekor setengah dari panjang tubuhnya.

 

Jenis-Jenis Pari Hiasan Cantik Terlajak

 

Tiger Stingray

IKLAN

Ikan pari ini dinamakan tiger stingray kerana memilki corak warna menyerupai kulit harimau bintang. Panjang maksimum ikan ini 1 meter dan hanya ditemui di negara Venezuela, Amerika Selatan. Selain memiliki corak warna yang cantik, ikan pari harimau air tawar ini lebih lincah dan agresif dalam pergerakan dibandingkan jenis pari lain pada umumnya.

 

Jenis-Jenis Pari Hiasan Cantik Terlajak

 

Parnaiba River Stingray

Memang negeri Amerika Selatan merupakan gudang dari sebahagian besar jenis ikan pari hiasan air tawar di dunia. Ikan ini dinamakan Parnaiba River Stingray kerana hanya boleh ditemui di Sungai Parnaiba, Brazil. Keunikannya terdapat pada warna dasar coklat dengan pola lingkaran berukuruan kecil yang memenuhi tubuhnya. Selain itu ekor ikan pari ini sangat panjang melebihi ukuran tubuhnya.

 

IKLAN

Jenis-Jenis Pari Hiasan Cantik Terlajak

 

Smooth Back River Stingray

Ia dinamakan seperti itu kerana memiliki kulit atas belakang yang mulus dan hampir menyerupai jenis flower stingray. Bezanya terdapat pada pola corak warnanya. Pola warna ikan pari ini lebih mirip belakang seekor kura-kura kerana memiliki pola yang kurang beraturan sehingga membuatnya lebih unik dan memiliki kesan tersendiri di mata para penggemar ikan pari air tawar hiasan.

 

Jenis-Jenis Pari Hiasan Cantik Terlajak

 

Bigtooth River Stingray

Sebenarnya pari air tawar ini memiliki pola yang hampir sama dengan polkadot stingray. Bezanya terdapat pada warna dasar dan bintik lingkaran berwarna kuning keputihan. Namanya berasal dari corak warna kulit yang menyerupai bentuk gigi putih kekuningan besar. Ikan ini juga berasal dari Amerika Selatan, Brazil. Makanan bigtooth river stingray adalah ikan, udang, dan ketam.

 

Jenis-Jenis Pari Hiasan Cantik Terlajak

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI