Menyandat sotong takkan berjaya dilakukan jika tidak ada gewang atau umpan tiruan yang dinamakan sebagai candat. Terdapat pelbagai jenis candat yang digunakan masa kini. Jumlahnya semakin bertambah jika dibanding sejak dahulu.

Untuk memudahkan anda membuat pilihan, di sini kami senaraikan jenis-jenis candat yang popular dan bagaimana cara penggunaannya.

 

Candat Timah (Twist)

Suatu ketika dulu ia lebih dikenali sebagai candat timah. Candat twist atau timah ini lazimnya berfungsi sebagai pemberat. Ia diperbuat daripada timah (ada juga yang mengubahsuai batu ladung), dan badannya dibalut dengan kain atau tali sulam yang berkilat terang atau mampu memantulkan cahaya. Ia turut dilengkapkan dengan mata kail candat yang berfungsi sebagai penyangkut sotong. Selain berfungsi sebagai pemberat, ia turut sama berupaya untuk memerangkap sotong dan tersangkut pada mata kailnya.

 

Candat Mayat

IKLAN

Candat mayat lebih merujuk kepada bentuk seumpama bentuk mayat yang dikafankan. Ia lazimnya diperbuat daripada plastik atau getah yang mampu menyerap dan memantulkan cahaya. Badannya dibalut dengan fabrik nipis berkilau dengan pelbagai warna. Ia turut dilengkapi satu atau dua sisir mata kail. Tanpa kehadiran pemberat, ia perlu digunakan bersama pemberat. Candat twist lazimnya digunakan sebagai pengganti pemberat.

 

Candat Payung

Menurut cerita candat ini suatu ketika dahulu diperbuat oleh para nelayan dengan menggunakan besi payung. Ada juga yang menyatakan ia dinamakan candat payung kerana bentuknya umpama payung. Yang pasti candat payung atau candat umpan lebih merupakan alat yang diperbuat daripada besi atau dawai keras sebesar lidi kira-kira sejengkal dan bersisir dengan mata kail dibawahnya. Sepadan dengan nama candat umpan, ia perlu dicucuk dengan ikan sebagai umpan untuk menarik perhatian sotong. Dan penggunaan pemberat diperlukan jika arus laju bagi mempercepatkan proses ia tenggelam ke dasar laut.

IKLAN

 

Candat Udang

Candat udang sebenarnya adalah gewang tiruan berbentuk udang yang dilengkapi mata kail bersisir, yang lazimnya digunakan untuk mencandat sotong mengabang. Dalam masa yang sama ia turut berkesan untuk mencandat sotong torak atau sotong jarum. Namun ia tidak sesuai digunakan secara berangkai (teknik apollo dua atau tiga candat) seperti mana candat mayat berikutan kehadiran pemberat akan menyebabkan ia mudah berpintal dengan perambut.

 

IKLAN

Candat Ikan

Candat ikan atau turut dikenali sebagai candat buntal lebih merupakan candat yang direkabentuk seperti ikan. Ia mempunyai ciri-ciri ringan dan tiada pemberat. Badannya pula agak gemuk dan gempal. Berikutan keberkesanannya bergantung kepada kualiti penghasilannya, ia kurang popular dan tidak banyak digunakan. Namun beberapa tahun kebelakang, penggunaan candat ikan ini seperti lebih efektif berbanding candat mayat atau candat udang.

 

Candat Gewang

Candat ini dinamakan sebagai candat gewang kerana bentuknya hampir sama dengan gewang replika ikan yang digunakan untuk memancing ikan. Jika tidak kerana gelungan dawai pada bahagian belakang candat, pasti ramai menyangka ia adalah gewang untuk casting ikan. Walau bagaimana pun penggunaan candat jenis ini lebih tertumpu kepada casting sotong mengabang sahaja.

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI