Diet ikan amat dipengaruhi oleh metabolisme ikan itu sendiri, metabolisma adalah indikasi fisiologi ikan tersebut, sebagai contoh ikan bermetabolisma tinggi mempunyai bilangan `rod’ yang lebih tinggi dari `cone’ di dalam retina matanya.

Maknanya ia lebih sensitif kepada perubahan cahaya berbanding warna. Hal sedemikian berlaku sebaliknya untuk ikan bermetabolisma rendah.

 

Ini Sebab Teknik Bottom Fishing Lebih Berjaya Berbanding Jigging!!

 

Ikan yang mempunyai metabolisma tinggi mempunyai pelampung yang kecil dan lebih aktif. Sebagai contoh seperti ikan tenggiri, talang dan gerepoh atau GT. Ikan sebegini mempunyai hirarki pemakanan berikut: Deria penglihatan (mata) – diikuti oleh getaran dikesan oleh lateral line – dan akhir sekali deria bau.

 

IKLAN

Sementara ikan yang mempunyai metabolisma rendah, akan mempunyai pelampung yang jauh lebih besar. Sebagai contohnya seperti ikan kerapu, jenahak, merah dan lain-lain lagi. Ikan sebegini mempunyai hirarki pemakanan berikut: Deria bau – diikuti getaran dikesan oleh lateral line – dan akhir sekali deria penglihatan.

 

Ini Sebab Teknik Bottom Fishing Lebih Berjaya Berbanding Jigging!!

 

IKLAN

Secara rumusan, jig amatlah sesuai untuk memburu ikan bermetabolisma tinggi, kerana deria penglihatan dan getaran adalah lebih tinggi dari deria bau.

Dalam pada masa yang sama jig juga juga sesuai untuk memburu ikan bermetabolisma rendah. Akan tetapi menggunakan teknik bottom atau pancingan dasar (deria bau) tetap tiada tolok bandingan berbanding teknik jig kerana mereka lebih peka kepada deria bau secara semula jadi.

 

Setelah kita tahu apa ikan yang hendak diburu, maka strategi yang lebih tepat boleh diatur. Tidak kiralah sama melalui pancingan dasar, jigging atau sebagainya. Sekiranya memilih untuk jigging, pemilihan berat jig perlu ditimbal balas dengan kekuatan rod untuk mendapatkan aksi yang bersesuaian.

IKLAN

 

Ini Sebab Teknik Bottom Fishing Lebih Berjaya Berbanding Jigging!!

 

Dari segi aksi pula, rencahan laju lebih menggamit ikan bermetabolisma tinggi kerana mata mereka adalah senjata utama. Tumpukan pada getaran yang dihasilkan untuk memburu ikan yang bermetabolisma rendah.

 

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI