IKLAN

 

Tamak yang dimaksudkan di sini lebih kurang macam keadaan `tamak’. Bila dah terlalu tamak akhirnya akan jadi `tamak’. Dalam memancing pun macam-macam jenis tamak yang ada.

 

TAMAK TRIP

Tamak jenis pulak bukannya berlaku ketika dalam trip memancing. Sebaliknya berlaku dalam minda yang mengakibatkan kepala seperti nak kebabom. Ia berlaku apabila banyak tawaran untuk join trip muncul secara serentak. Semua trip best belaka sama ada pada tarikh serentak atau terlalu rapat satu trip dengan trip yang lain.

 

TAMAK JIG

Tamak jenis ini hanya dialami oleh jigger pada dua situasi. Situasi pertama ialah ketika memilih jig untuk dibawa ke trip jigging. Terlalu banyak sangat jig nak dipilih sampai tak tau nak bawa yang mana. Situasi kedua adalah ketika untuk menggunakannya. Jadi `mabuk’ secara tiba-tiba yang menyebabkan seperti hilang kewarasan untuk memilih dan menggunakannya.

 

IKLAN

 

TAMAK HASIL

Tamak jenis hanya dapat dikesan setelah berakhirnya sesuatu trip memancing terutamanya trip memancing laut dalam. Pemancing yang diserang tamak ini dapat dikesan ketika proses pembahagian hasil pancingan. Para petamak ini tanpa segan silu berusaha untuk mendapatkan hasil pancingan yang berkualiti walaupun hasil pancingan tersebut bukannya beliau yang perolehi.

 

TAMAK SPOT

Tamak jenis ini biasanya dialami oleh tekong atau juru pandu pancing ketika membawa pemancing menguji lubuk-lubuk berpotensi. Berpotensi menurut fahaman tekong dan juru pandu pancing itulah. Oleh kerana terlalu banyak lubuk atau spot yang hendak diuji, ia berkesudahan dengan satu spot pun tidak memberikan sebarang hasil kepada pemancing.

IKLAN

 

TAMAK KERUSI

Kerusi yang dimaksudkan dalam tamak jenis ini ialah seat atau posisi kedudukan tempat memancing. Lazimnya ia berlaku dalam trip memancing memancing di laut dalam sama ada trip jigging ataupun trip bottom. Kerusi yang sering direbutkan tentulah spot di bahagian belakang bot. Pemancing yang terkena tamak jenis ini tidak akan mengalah kepada pemancing untuk terus memiliki kerusi tersebut setiap kali trip.

 

 

TAMAK KUASA

Tamak jenis ini biasanya dialami oleh pemancing yang bersifat ketua dalam sesuatu trip berkumpulan. Atau seseorang yang paling banyak mengeluarkan belanja untuk sesuatu trip. Tamak kuasa yang dimaksudkan ialah bersikap bossy yang gemar memerintah itu ini kepada ahli trip yang lain, seolah-olah pemancing lain itu seperti budak suruhannya.

 

TAMAK GEWANG

Tamak tamak jenis hampir sama dengan tamak jig juga. Bezanya, ia bukan berlaku di laut atau sungai sebaliknya di atas darat. Petamak gewang ini sebenarnya adalah pengumpul gewang. Apa saja gewang yang viral atau berstatus gewang keramat akan dimilikinya dengan apa cara sekali pun. Namun gewang tersebut langsung tidak digunakan ketika memancing. Malah, ada juga yang memancing atau casting pun tersangat jarang.