Ikan merah atau yang lebih dikenal juga dengan red snapper, merupakan salah satu jenis ikan laut yang yang diburu oleh para pemancing. Ini kerana ikan merah memiliki rasa yang sangat lazat. Malah saiznya juga kadangkala mencapai 10kg!

 

Jika anda berhajat untuk memancing dan mengetahui cara memancing ikan merah yang tepat, info-info berikut diharap dapat membantu.

 

Taktik Dan Teknik Pancingan Keluarga Ikan Merah

 

Cara memancing ikan merah ini dilakukan dengan memilih umpan yang tepat. Umpan ikan merah ini sangat mudah didapatkan kerana ia bolehdipancing dengan menggunakan umpan yang sudah busuk sekalipun. Beberapa umpan yang menjadi kegemaran bagi ikan merah diantaranya seperti berikut.

 

Sotong

 

Tidak kira sotong hidup atau sotong mati pasti akan menjerat ikan merah. Umpan sotong boleh dicangkuk seekor ataupun secara hirisan pada mata kail. Walaupun sotong hidup adalah pilihan terbaik, adakalanya sotong yang sudah lama dan berbau turut dihentamnya.

 

Taktik Dan Teknik Pancingan Keluarga Ikan Merah

 

Hirisan Isi Ikan

IKLAN

 

Isi ikan merupakan kegemaran ikan merah. Isi ikan yang sering digunakan ialah isi ikan kembung, selar, selayang dan tongkol. Sepanjang pengelaman saya memancing ikan merah, hirisan ikan tongkol paling cepat menjerat ikan merah. Mungkin kerana isi ikan tongkol berbau lebih kuat berbanding isi ikan lain. Seperkara lagi, isi ikan merah lebih tahan lama dan perlu dicangkuk dengan kulitnya sekali.

 

Taktik Dan Teknik Pancingan Keluarga Ikan Merah

 

Udang

 

Udang juga merupakan pilihan umpan untuk memancing ikan merah. Ikan merah tidak memilih sama ada umpan udang ini hidup ataupun mati. Malah, udang hidup yang dibeli di kolam pancing juga sangat berkesan untuk dijadikan umpan.

 

Taktik Dan Teknik Pancingan Keluarga Ikan Merah

IKLAN

 

Gewang Jig

 

Sudah ramai kaki jigging terutamanya teknik jigging perlahan berjaya mendaratkan ikan merah. Sikap ikan ini yang tidak memilih umpan menyebabkannya membaham apa sahaja yang berada di depan matanya.

 

Taktik Dan Teknik Pancingan Keluarga Ikan Merah

 

Nota tambahan:

 

IKLAN

Selain umpan anda juga harus menentukan ikatan mata kali yang sesuai untuk memancing ikan merah ini. Ada beberapa ikatan yang efektif untuk memancing ikan merah ini di antaranya seperti paternoster rig atau ikatan perambut apollo.

 

Ikatan apollo ini sesuai digunakan untuk memancing ikan merah yang memiliki ukuran yang berkisar antara 2 hingga 6 kg. Selain itu ikatan appollo ini mampu menangkap ikan lebih dari seekor ikan merah.

 

Taktik Dan Teknik Pancingan Keluarga Ikan Merah

 

Selain menentukan umpan dan jenis ikatan perambut yang tepat, cara memancing ikan merah yang jitu adalah menentukan lokasi yang tepat untuk memancing ikan merah ini.

 

Ikan merah ini biasanya tinggal di lokasi yang terdapat lubang atau juga terdapat karang-karangan.

 

Selain karang semulajadi, ikan merah ini juga biasa tinggal di karang yang dibuat oleh manusia seperti pada bangkai kapal atau benda lainnya yang sengaja dijadikan karang atau tukun tiruan.

 

Taktik Dan Teknik Pancingan Keluarga Ikan Merah

 

Seperkara lain yang perlu diperhatikan juga adalah ikan ini hidup berkelompok dan ia sangat sensitif. Sekiranya anda gagal mendaratkan seekor ikan merah ketika memancingnya atau rabut, maka ikan lainnya juga akan langsung pergi dari tempat tersebut.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI