Cerita bab memancing di Malaysia, kaki pancing negara kita memang sudah amat sinonim dengan terma mengilat, pancingan dasar, pancingan pantai atau surfcasting dan beberapa teknik pancingan lain. Namun, jika disebut terma ‘coarse fishing’, mungkin kedengaran agak janggal bagi kebanyakan kaki pancing di Malaysia.

 

Penulis sendiri pun sebenarnya kurang pasti berkaitan teknik coarse fishing ini sehinggalah penulis bersemuka dengan salah seorang kaki pancing yang meminati coarse fishing ini. Tuan punya badan bernama Tengku Izzudin dan dialah yang menceritakan sedikit sebanyak perihal coarse fishing kepada penulis.

 

Tengku Izzudin merupakan seorang peminat teknik coarse fishing. Secara peribadi, penulis berani mengatakan bahawa dia merupakan antara beberapa figura terawal yang meminati dan mendalami ilmu teknik pancingan ini di Malaysia. Tidak keterlaluan jika hendak dikatakan dia antara ‘otai’ coarse fishing di Malaysia ketika ini.

 

Ikon – Tengku Izzudin Dewa Coarse Fishing Malaysia

 

MINAT BERMULA DI ENGLAND

 

Tengku Izzudin juga sempat berkongsi cerita bagaimana timbul minat dalam dirinya untuk terjebak ke dalam coarse fishing. Menurutnya, dia yang melanjutkan pengajian di Nottingham University merupakan seorang yang memang minat memancing sejak kecil. Ketika tinggal di Caterham, England, dia sering turun memancing ikan menggunakan teknik pancingan layang.

 

Sewaktu di universiti berkenaan, dia melihat komuniti pemancing di sana kurang menggunakan teknik pancingan layang sebaliknya ramai menggunakan teknik seakan-akan pole fishing. Dari situ, timbul rasa ingin tahu berkaitan teknik pancingan ini. Daripada rasa ingin tahu itulah, timbul pula keinginan untuk mempelajari dan mencuba sendiri teknik pancingan coarse fishing.

 

Ikon – Tengku Izzudin Dewa Coarse Fishing Malaysia

 

IKLAN

Ketika mula-mula mendalami ilmu pancingan coarse fishing, terdapat sebuah kedai pancing yang menjadi tempat untuknya mendapatkan peralatan pancing. Malah, pemilik kedai pancing yang diberi nama Super Tackle itu jugalah menjadi tempat rujukan hal-hal berkaitan teknik coarse fishing selain pemancing tempatan di sana.

 

Setelah beberapa lama mempelajari teknik coarse fishing, bapa kepada tiga orang cahaya mata ini dapat mempraktikkan teknik ini dengan baik. Kesungguhannya meminati dan mempelajari teknik ini juga berbaloi apabila kedai pancing Super Tackle itu pernah menaja Tengku Izzudin untuk beberapa pertandingan coarse fishing di sana.

 

Sekitar tahun 1999, Tengku Izzudin pulang kembali ke tanah air termasuklah membawa semua peralatan pancing termasuk coarse fishing.

 

Ikon – Tengku Izzudin Dewa Coarse Fishing Malaysia

 

SERBA SEDIKIT PERIHAL COARSE FISHING

 

IKLAN

Semasa pertemuan kami, Tengku Izzudin sempat menerangkan serba sedikit kepada penulis berkaitan coarse fishing. Coarse fishing merupakan teknik yang berasal dari Eropah dan didefinisikan sebagai teknik pancingan (rod dan tali) semua ikan air tawar kecuali trout dan salmon. Oleh kerana spesies berkecuali tadi tiada di Malaysia, maka coarse fishing boleh didefinasikan sebagai ‘teknik pancingan air tawar ala Eropah’ di lapangan pancing di sini.

 

Teknik pancingan coarse fishing merupakan satu teknik pancing yang sangat teknikal. Teori penggunaan pilihan alatan pancing sangat penting, namun untuk aplikasi dalam lapangan itu lebih penting. Coarse fishing juga merupakan teknik pancingan aktif, berbeza dengan pancingan dasar yang berkonsep ‘baling dan tunggu’. Coarse fishing ialah teknik di mana pemancing perlu mencetuskan keghairahan ikan untuk memakan umpan.

 

Ikon – Tengku Izzudin Dewa Coarse Fishing Malaysia

 

Di Malaysia, antara spesies ikan yang boleh dijadikan sasaran menerusi teknik ini ialah spesies kap, rohu, jelawat, tilapia, lampam dan lain-lain. Pun begitu, merujuk kepada definasi coarse fishing, semua spesies ikan air tawar di Malaysia masih boleh dipancing menggunakan teknik coarse fishing.

 

Dalam teknik ini juga, tanda aras lebih kepada jumlah berat ikan yang ditangkap. Jadi boleh dikatakan coarse fishing merupakan teknik pancingan aktif yang mementingkan kuantiti ikan yang ditangkap. Katanya lagi, terdapat pertandingan dunia mengenai coarse fishing. Antara nama yang pernah menjadi juara pertandingan coarse fishing dunia ialah Steve Ringer dan Tamas Walter.

 

IKLAN

PANDANGAN DAN HARAPAN COARSE FISHING DI MALAYSIA

 

Sebelum menamatkan perbualan, penulis sempat bertanyakan harapan Tengku Izzudin tentang hala tuju coarse fishing di Malaysia. Secara peribadi, dia melihat perkembangan yang positif soal sambutan kaki pancing terhadap coarse fishing. Lebih-lebih lagi sejak wujudnya klinik dan bengkel berkaitan coarse fishing.

 

Ikon – Tengku Izzudin Dewa Coarse Fishing Malaysia

 

Bagi jangka masa panjang, dia berharap sambutan terhadap coarse fishing berterusan. Dengan pengurusan dan sambutan yang positif, Tengku Izzudin berharap pemancing Malaysia dapat menghasilkan satu pasukan pemancing coarse fishing untuk bersaing dalam kejohanan dunia.

Secara peribadi, penulis berasakan harapan Tengku Izzudin itu tidak mustahil menjadi realiti satu hari nanti kerana dia sendiri sudah pun bersaing dalam pertandingan coarse fishing.

 

Biografi ringkas

 

Nama : Tengku Izzudin Bin Tengku Ismail

Asal : Lahir di Kuala Lumpur

Umur : 41 tahun

Kerjaya : Jurutera

Pengalaman penulisan artikel memancing : Rod n Line, Sirip, The Star, The Asian Angler

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI