IKLAN

 

Tidak semua ikan memiliki kepantasan berenang untuk menyelamatkan diri dari pemangsa. Sesetengahnya dibekalkan dengan sirip dan duri tajam untuk mempertahankan diri. Ada sesetengahnya pula dilengkap dengan toksin berbisa. Jom kita kenali ikan-ikan tersebut.

 

PARI

Nama saintifik : Dasyatis spp

Nama umum : Stingray

Ikan pari merupakan ikan yang berbentuk leper dan sering berada pada dasar badan air. Ketika mengendalikan ikan pari, perhatian harus diberikan kepada bahagian ekornya. Duri sengatan ikan pari yang terletak di sebalik ekornya sangat berbisa dan mampu memberikan kecederaan teruk. Sesetengah kes sengatan pari mampu membawa kepada kematian.

 

DEBAM JALUR

Nama saintifik : Acanthurus lineatus

Nama umum : Lined Surgeonfish

Debam jalur merupakan ikan yang bersifat kewilayahan dan menghuni kawasan berbatu karang. Spesies ini biasanya berada dalam kumpulan yang banyak. Debam jalur juga merupakan spesies yang sentiasa berenang dan sering dijadikan sebagai ikan hiasan. Pada bahagian kaudal atau ekornya, terdapat duri yang agak berbisa dan mampu mendatangkan kecederaan jika terkena pada anggota badan.

IKLAN

 

TALANG

Nama saintifik : Scomberoides tol

Nama umum : Needle scaled queenfish

Ikan talang lampai dewasa biasanya berlegar di permukaan air dalam kawanan kecil. Ikan ini akan memburu ikan kecil sebagai makanannya. Terdapat duri pada sirip dorsal dan sirip analnya yang sesetengahnya mempunyai toksin yang berbisa.

 

SEBEKAH KARANG

Nama saintifik : Sargocentron cornutum

IKLAN

Nama umum : Threespot squirrelfish

Ikan lolong bara hidup di kawasan yang kaya dengan terumbu karang sehingga kepada kedalaman sedalam 40 meter. Selalunya spesies ini bersembunyi di kawasan berbatu dan terlindung. Spesies ini biasanya menjadikan waktu malam sebagai masa memburu makanannya seperti udang dan ketam bentik. Pada bahagian operkulumnya, terdapat duri yang berbisa dan mampu mencederakan jika terkena sengatannya.

 

IKAN LEMBU / IKAN HELIKOPTER

Nama saintifik : Tripod ichthys blochii (Bleeker, 1852)

Nama umum : Long-tail Tripod fish

Walaupun dinamakan ikan lembu (tidak dapat dipastikan dari mana datangnya nama lembu), saiz ikan ini tidaklah sebagaimana saiz lembu itu sendiri. Ikan ini mampu membesar panjang sehingga 15cm sahaja. Objek seperti tanduk di atas kepalanya (mungkin dapat nama sempena tanduk lembu) ini merupakan senjata utama ikan ini mempertahankan diri. Tidak pasti sama ada ia berbisa atau tidak tetapi tetap menyakitkan juga kalau terkena.

 

SEMBILANG

Nama saintifik : Plotosus canius

Nama umum : Gray-eel catfish

Ikan sembilang terkenal bagi kebanyakan kaki pancing yang gemar memancing pesisir pantai. Bentuknya badannya tidak bersisik dan licin. Selain itu, ikan sembilang juga mempunyai rasa yang agak sedap. Ketika mengendalikan spesies ini, kita perlu berhati-hati dengan sengat atau duri pada bahagian dorsal dan juga sepasang duri pektoralnya. Sengatan sembilang agak berbisa dan mampu mendatangkan rasa berdenyut dan sakit berterusan jika tidak dirawat segera.

 

USAT-USAT

Nama saintifik : Plotosus lineatus

Nama umum : Striped eel catfish

Usat atau ikan sembilang karang juga mendiami kawasan yang mempunyai karang. Warna badannya berbeza berbanding sembilang biasa. Ikan sembilang karang mempunyai warna yang lebih cerah dan mempunyai jalur pada badannya. Seperti ikan sembilang, ikan sembilang karang juga mempunyai duri yang berbisa dan mendatangkan kesan buruk jika disengat.