Clown Fish

Jenis ikan hiasan air masin bernama Clown Fish atau biasa disebut Ikan Badut ini pasti sudah sering dilihat karena merupakan pameran utama dalam filem Finding Nemo. Untuk penjagaan ikan ini sangat mudah, apa yang diperlukan ialah terumbu karang di akuarium agar mereka terasa nyaman.

 

Neon Tetra

Neon Tetra merupakan ikan hiasan air masin yang dikenali dengan keunikan dan kekhususan warna keemasan bergaris tipis berwarna biru menyerupai lampu neon di bahagian tubuh belakang hingga ke bahagian dekat mata.

 

Yellow Tang

Yellow tang merupakan jenis ikan hiasan air masin mudah dipelihara dan sesuai bagi pemula (newbies) yang ingin memelihara ikan hiasan air masin. Ikan hiasan air masin Yellow Tang merupakan jenis paling aktif bergerak dalam keluarga Tang.

 

IKLAN

Blue Tang

Paracanthurus hepatus merupakan nama ilmiah dari ikan hiasan air masin blue tang. Blue tang juga dikenali dengan nama botana. Ikan botana juga terkenal sebagai karakter ikan bernama `Dory’ dalam film “Finding Nemo”. Anda juga boleh menyampurkan blue tang dengan clown fish dalam satu akuarium.

 

Watchman Goby

Watchman Goby adalah ikan air masin yang mudah untuk dipelihara. Memiliki banyak pilihan warna seperti pink spotted dan bluespotted, ikan air masin satu ini sesuai dipelihara oleh newbies kerana daya tahannya yang baik.

 

IKLAN

Doctor Fish

Sesuai dengan namanya, ikan air masin satu ini bermanfaat untuk membantu menyembuhkan ikan hiasan air masin lain yang diserang fungus di akuarium milik anda. Dengan warna yang cukup menarik, ikan hiasan air masin satu ini terkenal ramah dengan ikan lainnya sehingga serasi untuk dipelihara oleh sesiapa saja.

 

Blue Devil

Ikan Blue Devil yang memiliki nama ilmiah Paraplesiops Bleeker adalah pilihan ikan hiasan air masin lainnya yang boleh jadi pilihan untuk hiasan akuarium air masin yang ada di rumah. Warna kebiruan dengan corak berbintik putih menjadi daya tarik utama.

Meskipun mudah dipelihara, ikan hiasan satu ini lebih baik dipelihara di akuarium berukuran besar dengan banyak ornamen karang karena habitat asli ikan ini adalah berada di dasar berkarang.

IKLAN

 

Mandarin Fish

Ia sering mendapat nama jolokan `Naga Cina’, Mandarin Fish merupakan salah satu spesies ikan hiasan air masin yang popular dengan kecantikan warnanya. Ikan air masin ini juga memiliki fizikal kuat dan memiliki daya tahan yang baik.

Namun, Mandarin Fish memerlukan makanan hidup sehingga bagi anda yang ingin memelihara ikan masin ini harus memiliki perhatian ekstra dalam soal makanan.

 

Firefish

Ikan hiasan akuarium air masin terkenal dengan sifatnya yang aktif dan lincah. Tubuhnya yang kecil molek dengan warna yang cukup mencolok menjadikannya ia lebih bernilai. Sifatnya yang tidak konfrontatif juga membuatnya boleh dicampur dengan pelbagai ikan hiasan air masin yang lain. Firefish memakan alga dan juga zooplankton, sehingga membuatnya menjadi salah satu ikan hiasan air masin yang mudah dipelihara.

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI