Ikan Tuna

Ikan tuna kaya dengan vitamin B12 dan D dan kaya dengan kandungan kalsium dan besi. Daging ikan tuna juga mengandungi protein rendah lemak. Kanak-kanak dan ibu hamil kerap disaran untuk memakan pelbagai variasi menu ikan tuna.

Pun begitu harus dipantau adalah ketika pengambilan ikan tuna kerana dagingnya mengandungi kadar sodium yang tinggi. Bagi yang sangat mementingkan kadar garam, pengambilan tuna dengan kerap bukanlah pilihan yang sihat.

 

Ikan Kod

Ikan Kod dianggap sebagai salah satu makanan tersihat di dunia. Ikan penuh sisik ini merupakan sumber yang bagus untuk vitamin B12 dan omega 3. Kod dipilih sebagai alternatif pengganti terbaik untuk daging merah sebagai protein dan dapat melawan pelbagai penyakit.

Daging ini sangat memberi manfaat bagi pengidap atherosclerosis dan mereka yang memiliki masalah jantung dan diabetis. Yang paling penting adalah ikan kod sangat bagus bagi kesihatan jantung.

IKLAN

 

Ikan Trout

Pengambilan ikan trout segar selalu menjadi pilihan terbaik. Ikan bintik-bintik yang hidup di air tawar ini mengandung lemak omega 3, yang bagus untuk kesihatan jantung. Para pakar kesihatan menyarankan ikan trout pelangi beranding trout liar.

Alasannya adalah karena ikan trout pelangi biasanya diternak sehingga terlindungi dari kontaminasi. Pilihan bagi kita yang ketiadaan ikan trout ini mungkin bolehlah cuba beralih ke ikan sikang.

 

IKLAN

Ikan Hering

Ikan ini mirip seperti ikan sardin. Ikan kecil ini merupakan sumber yang bagus untuk vitamin D dan zinc. Ikan hering memiliki rasa sedikit berbeza karena dagingnya yang lembut.

Pengambilan ikan hering setiap hari dalam pola makanan akan membuatkan sel darah merah semakin sihat. Protein yang ditemukan pada ikan hering berfungsi sebagai sumber dari asid amino yang diperlukan untuk memproduksi haemoglobin dalam tubuh.

 

Ikan Sardin

IKLAN

Sardin (selayang) adalah satu-satu ikan berminyak yang tinggi kandungan vitaminnya. Sardin menyediakan nutrisi yang lebih banyak untuk kulit dan tulang. Salah satu kelebihan kesihatan dari ikan sardin ini adalah perlindungan dari penyakit jantung, perlindungan dari kanser tertentu, dan membantu menguatkan tulang. Selain itu, ikan sardin juga menguatkan sistem kekebalan tubuh dan mengawal tekanan darah.

 

Ikan Keli

Ikan keli memiliki banyak manfaat kesihatan. Terlepas dari rasanya yang manis, dagingnya dapat memenuhi keperluan nutrisi tubuh. Daging ikan keli kaya dengan vitamin dan lemak sihat. Ikan keli memiliki banyak kandungan yang rendah kalori dan lemak. Jadi, menyenaraikan keli sebagai salah satu makanan dalam pola diet sihat sangat disarankan.

Daging ikan keli memiliki asid lemak sihat seperti omega 3 dan omega 6. Menurut sumber, ikan lele merupakan ikan yang paling banyak diambil sebagai sumber makanan kerana potensi kandungan merkurinya yang paling rendah. Selain itu, ikan keli juga mengandungi vitamin B22 yang membantu tubuh mengendali sistem saraf.

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI