IKLAN

 

Mencari udang galah ataupun lebih dikenali sebagai jenggo di Brunei sebenarnya tidak banyak bezanya dengan gaya pancingan di Malaysia. Jenggo boleh dipancing sepanjang tahun tetapi ketika awal tahun ialah musim yang terbaik di Brunei. Saya kira ia mungkin sama sahaja di Malaysia juga.

 

Dalam sesi memancing jenggo, umpan dan faktor air sungai sangat memainkan peranan yang penting. Umpan yang biasa kami gunakan di sini seperti cacing, bangkutut (anak udang), punpun nipah dan jantung ayam. Saya rasa umpan ini juga biasa digunakan di Malaysia.

 

Gaya Memancing Udang Galah Di Negara Brunei

 

IKLAN

Sebagai pemancing apatah lagi sebagai seorang tekong, mestilah pandai melihat keadaan air dan menjangka suhu air dan mencari lubuk-lubuk yang berpotensi. Suhu air yang agak sejuk ataupun perjalanan air yang agak laju sukar untuk mencari sepit biru atau jenggo.

 

Lubuk yang agak dalam dan mempunyai putaran air agak berpotensi disini. Ia sering menjadi lubuk yang sering dikunjungi oleh kami para pemburu jenggo. Harus difahami juga bahawa udang bergerak dalam kumpulan dan jangan berpindah agak terlalu jauh.

 

IKLAN

Gaya Memancing Udang Galah Di Negara Brunei

 

Keadaan air yang bergerak surut agak mudah untuk mendapatkn sepit biru atau jenggo dan air bergerak naik pasang sukar untuk mencari kerana ia lebih suka bersembunyi dan pemancing perlulah memburu di bawah kayu atau akar-akar nipah.

 

Saiz Mata kail yang biasa kami gunakan adalah no. 4, 5, 6 dan halus agar tidak selalu lucut. Penggunaan satu mata kail di lubuk yang agak bersangkut dan dua mata kail di lubuk yang kurang sangkut.

 

Gaya Memancing Udang Galah Di Negara Brunei

 

(Oleh: Alay Syaa – Tekong Kb Brunei Darussalam)