Jika paloh atau alur laluan arus jauh berada ke tengah perairan maka umpan perlulah dihantar ke spot itu untuk peluang menerima strike. Dan jika alur itu merapati tebing, maka tidak perlulah membuat lontaran jauh ke tengah. Bagaimana pula dengan pendapat korang?

 

Faktor Jarak Lontaran Umpan Penentu Kejayaan… Betul Ke??

 

“Bagi pemancing kolam air tawar, balingan jauh ke tengah biasanya untuk memburu patin dan Mekong. Balingan jarak sederhana untuk mencari rohu dan tongsan sisik halus. Balingan jarak dekat berhampiran kincir air yang sedang bergerak pula untuk menangkap pacu. Balingan yang baik apabila lontaran umpan seakan melambung ke spot ikan. “

AHMAD RIDZUAN CH

 

“Balingan tepat ke arah spot yang ada ikan adalah penentu strike. Kalau baling tempat takde ikan atau jauh dari pandangn ikan, alamat dapat la kumpau. Bila nampak mama haruan dekat tengah… nak baling tak sampai, macam mana nak strike? Hahaha..”

MUHAMMAD ASWAN ADNAN

 

Faktor Jarak Lontaran Umpan Penentu Kejayaan… Betul Ke??

 

“Saya pernah baling jauh… tapi ia langsung tidak menerima sebarang strike. Sebaliknya merugikan sebab bila saya tarik tali putus dan gewang masih sangkut atas pokok seberang sana.  Jangan marah admin… kihkihkih.”

IKLAN

MELIX SYNCRONISM

 

“Entah la admin… saya rasalah kalau baling jauh sangat kalau main dengan ikan ni letih nak main tarik tali.  Kalau kena tempat berbatu jawabnya putus tali dulu. Balik rumah tunggu seminggu dulu baru repeat balik la port situ.”

SYED MUHAMMAD AMEER AL-YAHYA

 

“Kadang-kadang baling kat tempat boiling jauh pun tak dapat… dah sampai tepi kebabommm baru menyambar. Jadi baling la kat tepi je… hahaha. “

ABDULLAH HADI

 

“Mana maunya nak lempor ladung saiz 24 kat tengah laut… baling dekat pun tak daya. Ate ngulur aje leeeee… jangan marah min. Kalau main bottom tengah laut ni memang takde baling-baling langsung.”

IKLAN

FENDY JA’APAR

 

Faktor Jarak Lontaran Umpan Penentu Kejayaan… Betul Ke??

 

“Balingan jauh saja tak bermakna kalau tak tepat. Balingan jauh ni untuk bagi umpan joget-joget manja lama sikit untuk tarik perhatian.  Balingan tepat untuk port yang sesuai berkemungkinan tinggi ada ikan di bawahnya. “

SHOB SHAU

 

“Pernah juga pakai joran keras kejung untuk baling jauh. Sudahnya makan tuan… Haha. Faham ke tak faham ni min?”

IKLAN

ALAN RAIDER HX

 

“Kena ikut teknik juga… ikut paras air dan ikut spesies ikan. Bukan sekadar baling jauh atau dekat. Kepuasan hanya si pemancing yang tahu.”

SHAZRESZAI ZAMRI

 

“Subjek yang terlalu subjektif. Kena pecah ikut faktor atau kategori.”

YAZID YAZID

 

Faktor Jarak Lontaran Umpan Penentu Kejayaan… Betul Ke??

 

“Baling jauh sampai ke tebing seberang… lebih baik duduk seberang kolam sana. Haha… kaki-kaki kolam faham la apa yang aku maksudkan ni.”

YUH MANSON

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI