Bagi mengeratkan ukhuwah di antara pemancing yang menggemari spesies haruan sebagai mangsa pertarungan, satu pertandingan secara tertutup telah diadakan bagi mencari siapa juara. Acara yang julung-julung kali diadakan ini mendapat sambutan dari 40 orang peserta yang hadir dari sekitar Lembah Kelang dan juga Perak.

 

Event Trobek – Snakehead Battle Kum Kum Caster

 

Terusan sawah padi di Kampung Parit 3 Timur, Sungai Besar menjadi lokasi pertarungan antara ahli Kum Kum Caster yang di terajui oleh Mazli atau lebih dikenali sebagai Pak Su ini amatlah sesuai kerana musim padi yang telah tamat dituai membuatkan ikan-ikan di dalam sawah turun ke terusan utama.

 

Walaupun haruan yang berjaya didaratkan bersaiz sederhana tetapi pengalaman memujuk spesies ini antara yang paling menarik. Ini kerana format pertandingan melarang penggunaan umpan katak hidup, sebaliknya hanya umpan tiruan seperti jump frog, soft plastic ataupun gewang sahaja yang dibenarkan.

IKLAN

 

Event Trobek – Snakehead Battle Kum Kum Caster

 

Pertandingan yang bermula jam 8.00 pagi pada awalnya menyaksikan cuaca yang cukup cerah namun sekitar jam 10.00 pagi hujan turun di kawasan pertandingan dan memaksa peserta mencari tempat berteduh.

 

IKLAN

Pertandingan tamat pada pukul 12.00 tengah hari menyaksikan tangkapan terkumpul hanya 6 ekor disebabkan ikan terlalu culas membaham umpan. Hanya yang banyak kes rabut yang membuatkan ikan tidak lekat pada mata kail.

 

Menggunakan format ikan terpanjang sebagai pengukur saiz 35cm menduduki tempat pertama setelah tiada lagi yang berjaya memintas. Waktu ini sebenarnya terusan sawah berada pada saat akhir sebelum sesi menanam padi bermula dan spesies haruan juga hampir habis dan menunggu kitaran air baru untuk sesi tumbesaran yang seterusnya.

 

Event Trobek – Snakehead Battle Kum Kum Caster

IKLAN

 

Bagi saudara Edi Nor Hisyam yang juga tulang belakang kepada program mengucapkan tahniah kepada pemenang dan berharap acara ini akan diteruskan pada tahun hadapan bagi mengeratkan ukhuwah persahabatan sesama pemancing.

 

Hadiah untuk para pemenang telah disampaikan oleh Ketua Kampung Parit 2 & 3 Timur, Haji Ahmad Sabree.

 

Event Trobek – Snakehead Battle Kum Kum Caster

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI