Ikan 1

Pada 6 September 2016, seorang Nelayan berusia 64 tahun berjaya menangkap ikan pari gergasi seberat 300 kilogram di perairan Tanjung Batu, Miri Sarawak.

Nelayan, Bihie Ismail,64, berkata, ikan berkenaan ditangkap pada jam 12 tengah hari sebelum berjaya ditarik ke pantai Kampung Bungai dua jam kemudian.

Menurutnya, ikan pari itu ditangkap melalui kaedah pukat rawai menggunakan umpan isi ikan. Pukat berkenaan memang untuk menangkap pari, tetapi, dia tidak menyangka akan memperoleh tangkapan sebesar itu.

Katanya,setakat ini, dia sudah memperolehi RM1,000 hasil dari sebahagian jualan ikan berkenaan di pasar Bekenu dan penduduk kampung.

IKLAN

 

Ikan 2

Juga di Miri, pada 18 Mac 2015, Seekor ikan kerapu bersaiz luar biasa dengan berat 168 kilogram berjaya ditangkap nelayan di perairan Tukau.

IKLAN

Ikan kerapu yang dijual lebih RM10,000 itu menjadi rebutan pengusaha restoran di bandar ini selain turut menjadi tumpuan orang ramai yang tidak melepaskan peluang melihat ikan bersaiz luar biasa terbabit.

Pembeli bertuah yang juga pengusaha makanan laut, Ah Tai Chian, berkata, dia gembira apabila berjaya membeli ikan kerapu itu walaupun terpaksa berebut dengan pengusaha restoran lain.

 

IKLAN

Ikan 3

Pada 3 April 2017, seorang penduduk Kampung Jerantut Feri digemparkan dengan kemunculan ikan tapah seberat hampir 50 kilogram dan sepanjang 1.5 meter yang ditangkap oleh salah seorang nelayan darat di situ.

Nelayan berkenaan, Roslan Mohamad Napiah, berkata dia menangkap ikan itu menggunakan sauk besar dikenali sebagai candit.

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI