Port Dickson merupakan bandar peranginan yang terkenal di Negeri Sembilan Darul Khusus. Selain itu Port Dickson turut terkenal sebagai padang pancing yang berpotensi. Sama ada untuk pancingan pantai mahu pun laut dalam. Namun tidak ramai yang menumpukan perhatian pada teknik pancingan eging atau mengilat sotong.

 

Sebelum ini kami tertumpu di kawasan mengilat sotong mengabang atau eging di perairan pantai Timur. Ketika di sana kami membuat perancangan dan kajian lokasi berpotensi di bahagian pantai barat pula. Port Dickson menjadi kawasan pilihan untuk padang ujian mengilat sotong mengabang.

 

Mencuba Teknik Eging Di Pantai Port Dickson

 

Pantai Port Dickson menjadi taruhan kerana faktor air laut yang agak jernih, kawasan berbatu dan benteng pemecah ombak serta mudah dikunjungi. Namun begitu terdapat dua lokasi yang disenarai pendek oleh kami sebagai berpontesi untuk mengilat sotong mengabang iaitu di Tanjung Tuan dan benteng pemecah ombak PD Marina. Setelah tarikh percubaan untuk mengilat ditentukan, benteng pemecah ombak PD Marina menjadi pilihan utama kami.

 

Carta jadual pasang surut air laut di kawasan Port Dickson merekodkan air laut akan pasang penuh dengan ketinggian 3.5 meter pada pukul 8.30 pagi. Kami menjangkakan waktu kemuncak untuk mengilat sotong mengabang adalah pukul 8.45 pagi.

 

IKLAN

Mencuba Teknik Eging Di Pantai Port Dickson

 

Kami memulakan perjalanan dari Shah Alam seawal 7 pagi dan tiba di kawasan pemecah ombak PD Marina tepat pukul 8.45 pagi. Perjalanan sangat lancar lebih-lebih lagi melalui Lebuhraya Utara-Selatan dan Seremban-Port Dickson amat selesa.

 

Jalan masuk ke kawasan benteng pemecah ombak PD Marina ini melalui gerai makan Cowboy Palace. Jika mengunakan kereta sedikit kesukaran untuk destinasi yang dituju kerana jalan tanah merah berlopak dan becak sekiranya berlaku hujan.

 

Mencuba Teknik Eging Di Pantai Port Dickson

IKLAN

 

Kami terpaksa menghabiskan sedikit masa untuk meredah kawasan ini mujurlah tayar kereta tidak terbenam dan tersangkut.

 

Apa yang kami perhatikan keadaan sekeliling benteng pemecah ombak di PD Marina amat berpotensi untuk aktiviti mengilat sotong mengabang mahu juga ikan. Kami tiba di benteng pemecah ombak pukul 9.30 pagi dan disambut awan mendung dan hujan lebat. Nasib menyebelahi kami hujan lebat berhenti selepas turun dalam tempoh 10 minit sahaja.

 

Mencuba Teknik Eging Di Pantai Port Dickson

IKLAN

 

Apa yang menarik adalah ombak yang sangat lembut menghentam benteng pemecah. Ini satu petanda yang sangat baik walaupun ditimpa hujan lebat dan awan yang mendung. Peluang ini kami manfaat dengan beberapa balingan kami telah berjaya mendaratkan sotong mengabang.

 

Kami masih terus mencuba walaupun ketika itu arus laut sudah mula bergerak surut. Dua jam kami luangkan masa untuk mengilat sotong mengabang dan hasil yang didaratkan juga sangat menggembirakan.

 

Mencuba Teknik Eging Di Pantai Port Dickson

 

Apatah lagi ia adalah percubaan kali pertama di kawasan ini.  Ternyata kawasan pantai barat juga berpontensi untuk aktiviti eging sotong Mengabang. Dengan meluangkan masa membuat kajian lokasi-lokasi tertentu di pantai barat anda juga berupaya menemui lubuk-lubuk sotong mengabang.

 

Mencuba Teknik Eging Di Pantai Port Dickson

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI