Semua pemancing sedia maklum bahawa ikan layaran adalah spesies gamefish yang dilindungi. Oleh yang demikian adalah menjadi tanggungjawab pemancing untuk memastikan kelestarian ikan ini dapat diterus setelah berjaya memancingnya.

 

Tempoh Pertarungan

Apabila dikenali ikan yang dipancing itu ialah layaran, cubalah untuk tidak memanjangkan tempoh pertarungan. Pertarungan yang panjang sehingga melebihi 30 minit akan meningkatkan tekanan atau stress pada ikan.

Ia turut menjejaskan mekanisma dan sistem biologi ikan yang tidak dapat dilihat pada fizikal ikan. Justeru itulah kita disarankan menggunakan peralatan berkuasa bagi menyingkatkan tempoh masa pertarungan.

 

Etika Memancing Ikan Layaran Yang Wajib Diketahui

 

Cara Pengendalian

Setelah ditewaskan dan dihela sehingga merapati bot, sebaiknya ikan dipegang pada kedua-dua paruhnya atau paling hampir dengan pangkal paruh. Elakkan dari memegang pada hujung paruh kerana ia akan menyebabkan patah. Harus diingat paruh ini merupakan senjata utama layaran memburu makanan. Walaupun ia akan tumbuh kembali namun akan mengambil masa yang agak lama untuk kembali berfungsi. Sekiranya ikan meronta apabila dipegang paruhnya, ia merupakan petanda positif yang menunjukkan ia masih bertenaga.

 

IKLAN

Etika Memancing Ikan Layaran Yang Wajib Diketahui

 

Tanggal Mata Kail

Sebaiknya cubalah tanggal mata kail yang tertancap pada mulut ikan ketika ia masih berada di dalam air. Sekiranya mata kail tersebut berada jauh di dalam mulut ikan, usah dipaksa untuk mengeluarkannya.

Potong saja tali perambut sependek mungkin dari paruhnya. Peluang survival ikan lebih tinggi dengan berbuat demikian. Mata kail tersebut akan tertanggal dengan sendirinya atau mereput dalam tempoh tertentu.

 

Etika Memancing Ikan Layaran Yang Wajib Diketahui

IKLAN

 

Mendaratkan Ikan

Adalah lebih baik jika ikan dilepaskan kembali tanpa didaratkan ke atas bot. Sekiranya ingin mendaratkannya bagi sesi fotografi, elakkan dari melakukannya seorang diri. Ikan perlu ditampung pada bahagian kepala dan badannya. Kemudian barulah langsungkan sesi fotografi sepantas yang mungkin. Elakkan dari membiarkan ikan berada di luar air melebihi jangka masa 5 minit.

 

Etika Memancing Ikan Layaran Yang Wajib Diketahui

 

Jangan Lap Lendir

IKLAN

Perkara ini sangat penting dan sering terlepas pandang. Ikan layaran tidak memiliki sisik tebal sebagaimana ikan jenahak atau merah. Justeru itu badannya dilitupi dengan lendir yang banyak dari kepala hingga ke ekor. Dan lendir ini amat besar fungsi peranannya pada ikan.

Oleh yang demikian jangan sesekali menghapuskan lendir ikan dengan apa cara sekalipun. Kurangkan sentuhan pada badan ikan apatah lagi mendakapnya.

 

Etika Memancing Ikan Layaran Yang Wajib Diketahui

 

Bantuan pernafasan

Sebelum dilepaskan kembali sepenuhnya ke laut, perhatikan reaksi ikan apabila dimasukkan ke dalam air. Sekiranya tiada sebarang pergerakan pada penutup insang atau berkeadaan statik, berilah bantuan pernafasan dengan melalukan air memasuki mulutnya.

Bot digerakkan agar oksigen di dalam air dapat disalurkan ke sistem pernafasannya. Lakukan sehingga ikan memberi respon untuk berenang secara semulajadi.

 

Etika Memancing Ikan Layaran Yang Wajib Diketahui

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI